Skip to content
Politică

Scandalul “fițuicii” de la cancelaria premierului. Candidatura lui Cîțu la șefia PNL ar putea fi compromisă definitiv

Inquam Photos/Octav Ganea

Un nou scandal îl are ca protagonist zilele acestea pe premierului Florin Cîțu. Un anumit consilier al premierului a redactat pe o hârtie cu antentul cancelariei premierului un punctaj de campanie sub titlul „Florin Cîţu candidat pentru preşedinţia PNL”.

Scandalul “fițuicii

Premierul nu înțelege care este problema și se eschivează, spunând că nu este un document oficial: „Eu din funcţia de premier pot să comentez doar pe documente oficiale. Ceea ce înţeleg eu prin document oficial este unul înregistrat. Niciodată nu a fost înregistrat, nu mi-a fost prezentat un astfel de document. Documente editabile, fiţuici care apar în presă nu pot să comentez. Eu pot să comentez doar documente oficiale”. Doar că “fițuica” despre care vorbește premierul poartă antetul cancelariei premierului, lucru care în sine reprezintă un abuz. Să folosești antetul cancelariei premierului pentru comunicarea de campanie este un abuz pentru că te întărește din punct de vedere al legitimității, adăugându-ți aura instituției respective. Să nu uităm că există o distincție fundamentală între instituții și persoanele care ocupă doar vremelnic o funcție de conducere a instituției respective. Instituțiile sunt perene, cei care le ocupă nu. Instituția premierului va mai exista cu mult după ce Florin Cîțu nu va mai fi premier.

Reacția lui Florin Cîțu poate reprezenta un reflex de autoritarism. Faptul că premierul nu vede nici un fel de problemă în acțiunea consilierului său este grav în sine. Să nu uităm că acel consilier, plătit din bani publici își folosește timpul de la locul de muncă pentru o comunicare privată, a unui candidat care aspiră la o funcție într-un partid. Să produci astfel de “fițuici” nu intră cu siguranță în fișa postului consilierului respectiv. Mai mult, este greu de crezut că respectivul consilier s-a apucat de capul lui să scrie un punctaj de comunicare electorală. Documentul nu are nici o legătură cu activitatea guvernului, ci cu activitatea privată a lui Florin Cîțu, în calitate de aspirant la șefia PNL.

Faptul că Florin Cîțu nu a luat nici un fel de măsură în ceea ce privește o eventuală demitere a consilierului cu pricina, demonstrează faptul că premierul își asumă practic în totalitate acțiunile subalternului său. Așadar nu putem vorbi doar despre o gafă. Reacția corectă a premierului trebuia să fie una fermă. Dacă nu își asuma documentul trebuia să demită în regim de urgență persoanele responsabile pentru producerea documentului. Respectivi nu aveau de ce să își folosească timpul, alocat altor activități care intră în fișa postului, pentru a produce o astfel de „fițuică”.

PSD a reacționat imediat, cerând anchetă penală pentru că „premierul folosește resurse guvernamentale în campania internă pentru șefia PNL”. Până la un asemenea demers, premierul ar fi trebuit să își facă curățenie în propria ogradă. Decizia lui Cîțu de a nu-și asuma documentul îl poate costa serios. Dacă va merge până în pânzele albe, riscă să se compromită în fața electoratului, iar liderii PNL nu vor accepta cu ușurință lucrul acesta. Nimeni nu își dorește să parieze în alegerile interne din PNL pe un cal mort. Liderii din teritoriu s-ar putea să se gândească de două ori înainte de a vota la congres. Cu siguranță vor exista presiuni asupra premierului pentru a stinge scandalul. Astfel, cu cât scandalul va lua mai multă amploare, cu atât mai mult s-ar putea să vedem însă o schimbare radicală în atitudinea premierului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *