Skip to content
Politică

Scandalul IFN. Silviu Mănăstire îl desființează pe nr. 2 din PNL: Orban să-i ceară DEMISIA! EXCLUSIV

" "

Jurnalistul Silviu Mănăstire a acordat marți seară o declarație pentru PSnews.ro, în care s-a exprimat vehement la adresa celui de-al doilea om din PNL (secretarul general Robert Sighiartău), după ce redacția noastră v-a arătat de ce deputatul de Bistrița este un critic atât de dur cu privire la proiectul senatorului Daniel Zamfir, de plafonare a dobânzilor de la IFN-uri.

DETALII AICI: Ce se ascunde în spatele atacurilor fruntașilor liberali asupra proiectului de plafonare a dobânzilor EXCLUSIV DOCUMENT

" "
" "

Concret: realizatorul de la B1 TV a subliniat că președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, ar trebui să îi ceară lui Sighiartău „demisia de onoare” din funcția de secretar general al PNL.

„În primul rând, la nivel personal (făcând abstracție de calitatae de jurnalist), este o mare dezamăgire, pentru că tânărul ăsta, Robert Sighiartău, mi se părea un om din noua generație de politicieni și nu m-aș fi gândit că ar putea face o greșeală atât de mare, să-și asume cât se poate de direct o poziție față de legea asta a lui Daniel Zamfir, el având acțiuni și interese într-un IFN.

Strict politic, e clar că Sighiartău ar trebui să-și dea demisia de onoare din funcția de secretar general al PNL, ținând cont de faptul că a fost prins atât de direct, de la vedere și public. Pentru că informația asta este din declarația de avere: tu ai interese într-un IFN, iar legea propusă de Zamfir reglementează tocmai chestiunea IFN-urilor, iar fiecare român care s-a confruntat cu sistemul ăsta de creditare știe că IFN-urile practică niște dobânzi absolut halucinante, de mii și de zeci de mii la sută, neexistând un cadru legislativ clar – din cauza Băncii Naționale, care nu a reglementat situația IFN-urilor. Deci, din punctul ăsta de vedere, Robert Sighiartău trebuia să se abțină de la această dezbatere publică. El dimpotrivă: a fost foarte activ, având interese directe într-un IFN. E o dovadă de amatorism, un caz ieșit din comun (din punctul meu de vedere).

Ludovic Orban ar trebui să-i ceară demisia de onoare lui Robert Sighiartău, care are interese directe în IFN-uri. El nu avea căderea nici măcar să se pronunțe public pe un subiect de genul ăsta, pentru că este incompatibil (moral, legal – din toate punctele de vedere)”.

Confruntat cu îndoiala reporterului PSnews.ro legată de legalitatea amintitei incompatibilități, Silviu Mănăstire a replicat: „Este o mare discuție și sunt dosare la DNA care verifică tocmai legiferarea pe care unii parlamentari o fac în interes propriu”.

„Cu alte cuvinte: dacă-ți dai o lege tu, ca parlamentar, în interesul tău personal, este grav și este penal. Dar dacă încerci să blochezi o lege care îți prejudiciază un eventual beneficiu, e la fel de penal. Deci Robert Sighiartău trebuia să-și declare – cel puțin față de conducerea PNL – conflictul ăsta de interese și să spună: «Eu nu pot să mă pronunț în chestiunea IFN-urilor, pentru că eu și familia mea suntem acționari într-un IFN». El dimpotrivă: a fost unul dintre cei mai agresivi adversari ai plafonării dobânzilor la IFN-uri”, a continuat Mănăstire.

Mai mult: ziaristul s-a arătat îngrijorat despre comportamentul liberalilor în ipoteza în care vor ajunge la putere.

„Deci foarte pe scurt: omul ăsta trebuie schimbat din funcția de secretar general al Partidului Național Liberal, pentru că nu se poate juca cu chestia asta. Dacă ei, cei de la PNL, fac lucrul ăsta fiind în opoziție, ce vor face când vor fi la putere?” s-a întrebat Mănăstire.

În încheiere, i-am amintit lui Silviu Mănăstire că însuși președintele PNL, Ludovic Orban, i-a luat apărarea mai mult sau mai puțin explicit SG-ului din partid.

A SE VEDEA: Cum e turcul, așa și pistolul. Orban, PRIMA reacție în iureșul de la vârful PNL EXCLUSIV

„Ludovic Orban trebuie să facă un exercițiu foarte simplu (cum spun ăștia de la mișcarea #Rezist): «informația este la un click distanță». Să intre pe Internet și să vadă că mâna lui dreaptă de la conducerea partidului este într-o profundă incompatibilitate! Și chiar să-i spună după chestiunea asta: «Robert Sighiartău, te simpatizez, ești un băiat tânăr, dar nu mai poți ocupa funcția asta, pentru că tu, prin pozițiile tale publice, îți aperi interesul personal de afaceri». Este un caz clasic în care politicienii își folosesc funcția și influența politică pentru a-și proteja interesele personale. Iar asta se poate întâmpla și cu un politician care este la putere, dar și cu unul din opoziție – în cazul de față”, a reacționat Mănăstire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *