Skip to content
Societate

Scandalul imobiliar din Constanţa ia amploare. Mamaia, ocupată de Mazăre printr-o firmă interpusă protejată de Decebal Făgădău

blocuri newsweek.ro

Multiple proprietăți imobiliare în Mamaia au ajuns la grupul de interese controlat de fostul primar Radu Mazăre prin intermediul unei firme din Constanța. După cum au descoperit jurnaliştii de la Newsweek, aceasta își ascunde adevărații deținători într-un off shore cipriot.

Actualul primar Decebal Făgădău este cel care a protejat unele dintre afaceri, fiind implicat direct și ca viceprimar, și ca primar.

„Firma se numește Nitalexil SRL, a fost înființată în 2001 și își are are sediul pe Bulevardul Aurel Vlaicu nr. 264 din Constanța, în complexul Sportiv “Badea Cârţan”. La adresa respectivă au sediul și alte societăți care au legătură cu Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu sau Sorin Strutinsky (Holland Developement Group, Millenium Global Development SA, companii care au fost implicate în retrocedări frauduloase marca Mazăre și care au fost anchetate de procurori).

La aceeași adresă a avut sediul social și Pomacost (redenumită Garden Shop), societate care are contract cu Primăria Constanța pentru îngrijirea spațiilor verzi și care a aparținut vărului lui Radu Mazăre, Popa Basarab, decedat.

Nitalexil are părțile sociale deținute de Seaside Estate Company SRL (70%) și Alexandru Florian Ilie (30%). Seaside Estate Company are sediul tot în Complexul Sportiv “Badea Cârţan” și, în mod foarte bizar, este deținută de Nitalexil SRL (34 %) și GKL Engineering LTD din Cipru (66%).

Seaside Estate Company şi Nitalexil sunt la rândul lor acționare cu câte 50 % în Principal SN SRL, cu sediul tot în Complexul Sportiv “Badea Cârțan”, societate care a fost administrată de Alexandru Florian Ilie, fostul şef de cabinet al senatorului Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre. În prezent, Florian Ilie este consilierul senatorului PSD de Constanța Tit Liviu Brăiloiu.

Seaside Estate Company a fost înființată pe 07 iunie 2006 și, la început, era deținută de două societăți cu acționariat ascuns înregistrate în Liberia: Rectangle Transport LTD și Gypsy Investments LTD. Potrivit unor documente consultate de Newsweek România, însă, companiile liberiene nu se regaseau în Registrul Societăților Comerciale din Liberia. La înființarea firmei, împuternicit a fost Adrian Mănăstireanu, fost director al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii – Delfinariul din Constanța. Pe 27.07.2007, reprezentantul celor două societăți anonime din Liberia, Rectangle Transport și Gipsy Investments, era Ioannis Skantzikas, apropiat al lui Radu Mazăre, cel care apare în declarația de avere a fostului edil ca debitor: Mazăre i-a dat cu împrumut aproape 200.000 de euro”.

Newsweek susţine că Nitalexil SRL are proprietăți răspândite prin toată Mamaia: „Terenuri nu foarte mari, dar pe care s-au construit blocuri gigantice care produc profituri importante în fiecare vară din turism. Un exemplu este terenul de pe Aleea Itaca, nr. 2, în suprafață de numai 372 de metri pătrați. Acesta a intrat în proprietatea Seaside Estate Company în 2006. În 2013, deși regimul construcțiilor în zonă era de P+2, cu acordul Primăriei Constanța s-a modificat destinația terenului pentru construirea unui imobil P+6. La nici două luni după, în august 2013, se mai modifică încă o dată destinația și se transformă din P+6 în P+8. După câteva zile, în septembrie 2013, terenul este transferat în proprietatea Nitalexil. În 2014, Nitalexil a primit pentru acest teren certificat de urbanism și autorizație de construcție„.

Potrivit sursei citate, în prezent, în acel loc se află două blocurile aflate în buza plajei.

Citeşte CONTINUAREA AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *