Skip to content
Politică

Scandalul închisorilor CIA: Augustin Lazăr ar putea fi chemat pentru explicații în Senat EXCLUSIV

opiniatransilvana.ro

Se rostogolește scandalul închisorilor CIA din România: procurorul general Augustin Lazăr ar putea fi chemat să dea explicații în fața Senatului României.

Ideea a fost exprimată într-o declarație oferită joi pentru PSnews.ro de către senatorul ALDE Ionuț Sibinescu, președintele Comisiei pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului din camera parlamentară superioară.

Discuția a fost purtată în contextul în care tot joi CEDO a stabilit – chiar dacă încă nu definitiv – că România este obligată să-i plătească daune de 100.000 de euro unui cetățean saudit (Abd al Rahim al-Nashiri) acuzat de terorism și de afiliație la al-Qaeda, care pretinde că ar fi fost torturat într-o închisoare secretă pe care CIA a avut-o în România.

În acest context, PSnews.ro a stat de vorbă joi cu șeful Comisiei CEDO din Senat despre implicațiile hotărârii CEDO împotriva României.

Pentru început, parlamentarul ALDE a amintit contextul complicat al ultimilor 11 ani, în care a existat o anchetă senatorială pentru această temă, dar care nu a avut rezultate prea concludente, întrucât atât Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), cât și Serviciul Român de Informații (SRI) au negat existența unor închisori ale Agenției Centrale de Informații din SUA (CIA) pe teritoriul României.

„Este un pic mai complicată situația. La nivelul anului 2007-2008, în Senatul României a fost o comisie de anchetă. Din datele pe care le am eu până acum… Dar subliniez: sunt date care nu sunt încă oficiale – le-am primit în urma unei conversații telefonice cu doamna Norica Nicolai, pentru că dânsa a prezidat acea comisie de anchetă în Senatul României, în 2007-2008. Acea comisie, la momentul respectiv, instituțiile statului român (SRI, Parchet General și așa mai departe) au spus că nu a fost nicio astfel de detenție, nicio locație din aceasta pe teritoriul României. Acum însă avem hotărârea CEDO, care spune altceva.

Între timp, în anul 2012, la Parchetul General s-a declanșat o anchetă judiciară, care să ancheteze acest lucru, deși și la nivelul anului 2012 toate instituțiile statului (PICCJ, Serviciul Român de Informații) au negat din nou orice existență a unei astfel de tabără, de loc unde s-au desfășurat anchete de către serviciile americane”, a amintit Sibinescu.

În plus, senatorul ALDE a scos în evidență un aspect mult mai sensibil al deciziei CEDO de joi: obligativitatea ca România să se asigure că presupusul terorist saudit (în prezent aflat într-o închisoare din SUA) nu va fi executat pe teritoriul Statelor Unite.

„Dar problema principală este următoarea: în momentul de față, suma este și nu este importantă. CEDO mai obligă statul român (aici este cel mai dureros) să se asigure că cetățeanul saudit nu va fi supus pedepsei capitale pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. De aici mai departe lucrurile se complică în ceea ce privește rolul comisiei pe care o prezidez în Senat pe această speță.

În mod cert, săptămâna viitoare, după ce se va întruni plenul comisiei, va fi o poziție a comisiei în acest sens. Poate până atunci doamna Catrinel Brumaru (agentul guvernamental al României pentru CEDO) ne va trimite și hotărârea respectivă la comisie”, a explicat Ionuț Sibinescu pentru PSnews.ro.

Întrebat dacă ministrul Justiției, Tudorel Toader, are un cuvânt de spus în această problemă, Sibinescu a negat, adăugând că „numai procurorul general” poate fi inclus în ecuație.

„Tot CEDO obligă România – în speță Parchetul General – să accelereze ancheta din 2012, care a rămas în aer”, a completat șeful comisiei senatoriale.

În acest context, întrebat dacă îl va chema pe Augustin Lazăr la audiere, Ionuț Sibinescu a precizat că o astfel de mutare ar putea fi decisă luni, după ce va discuta cu colegii din comisie.

„Acest lucru îl voi face în urma consultărilor pe care le voi avea în plenul comisiei luni, în jurul orei 11-12, în funcție de cum ajung domnii senatori în București. Este doar o chestiune tehnică – să vedem cum ne punem de acord, în așa fel încât să avem cvorum”, a încheiat senatorul ALDE de Mehedinți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *