Skip to content
Politică

Kovesi contraatacă cu o sesizare la Parchetul General și o anchetă internă

bucurestifm.ro

Procurorul șef al DNA contestă încă odată autenticitatea înregistrărilor care o incriminează și susține că acestea conțin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera conținutul real al afirmațiilor sale.

Conform reprezentanților instituției, între fragmentele care se aud pe înregistrări au fost intercalate o serie de sintagme, dar și anumite expresii licențioase pe care Laura Codruța Kovesi nu le-a folosit și nu le folosește.

3 măsuri au fost adoptate de către Direcția națională anticorupție ca urmare a difuzării înregistrărilor  pe care Laura Codruța Kovesi le neagă ca fiind reale în integritate. Printre măsuri se numără atât o sesizare a Patrchetului General, cât și o autosesizare a DNA pentru folosirea unor informații ce nu erau destinate publicului.

Direcția Națională Anticorupție a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a aprecia asupra necesității sesizării din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 268 alin. 2 Cod penal, respectiv inducerea în eroare a organelor judiciare.
Sesizarea a fost întemeiată pe faptul că înregistrările ce conțin un amestec de fragmente reale cu sintagme obținute prin colaționare riscă să conducă la acreditarea unei idei false și anume că procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție ar da ordine ca procurorii să investigheze anumite persoane sau să direcționeze ancheta într-un anumit sens.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție s-au sesizat din oficiu sub aspectul infracțiunii prevăzute de art. 12 lit. b din Legea nr. 78/2000, respectiv folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
Sesizarea a fost întemeiată pe faptul că la ședințele cu procurorii din secțiile operative se discută aspecte ce țin de managementul intern al acestei unități de parchet, împrejurări care nu sunt destinate publicității.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au sesizat și Inspecția Judiciară, exprimându-și convingerea că în cadrul Inspecției Judiciare se pot efectua verificări, având în vedere că respectiva compilație de înregistrări a fost confecționată și utilizată în scopul evident de a crea o percepție falsă față de modul în care se desfășoară activitatea Direcției Naționale Anticorupție și în scopul de a slăbi capacitatea acesteia de a a-și îndeplini atribuțiile prevăzute de lege”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Cu toate acestea, Kovesi recunoaște că o parte a acestor înregistrări par a fi făcute în contextul organizării a două ședințe de analiză, ambele la data de 30 martie 2017, la care au participat, în mod separat, procurorii din cadrul a două secții operative din cadrul Structurii Centrale: Secția de combatere a corupției și Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.

La una din cele două secții s-a constatat că sunt în lucru 42 de cauze mai vechi de 4 ani de la înregistrare, 30 de cauze mai vechi de 5 ani de la înregistrare, 22 de cauze mai vechi de 6 ani de la înregistrare, 8 cauze mai vechi de 7 ani de la înregistrare și 2 cauze mai vechi de 8 ani de la înregistrare”, se arată în comunicat.

Situația a impus desfășurarea unui control asupra activității derulate în cele două secții, acesta fiind coordonat de procurorii adjuncți Marius Iacob și Nistor Călin, rezultatele acestuia fiind supuse analizei conducerii, după cum specifică reprezentanții DNA.

Printre replicile pe care Laura Codruța Kovesi neagă că i-ar aparține se numără fragmentele următoare:

„Uncheșelu, știți ce-mi doresc: să „decapați” instituțional în dosarul ăla cu casele și să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea.”
„Dar altceva mă îngrijorează, că la ăștia cu dosarele vechi, fiecare știți ce aveți. Mă îngrijorează de ce nu-i înhățăm!”
„Eu după decizia Curții Constituționale mi-aș fi dorit să ieșim cu un dosar cu un ministru, că mă gândesc că totuși presăm. Sau, mă rog… ceva dosare importante”
„Iar colegii au dovedit că s-au depus documente în procesul legislativ și Curtea a venit și… aoleu, mânca-ți-aș gura… Pățesc că (…) de la Constanța…..”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *