Skip to content
Politică

Scandalul interceptărilor. Un deputat liberal susține modificarea Codului de procedură penală

Deputatul liberal Ioan Cupşa a spus vineri, într-o conferinţă de presă, că articolul 142, alineatul 1 din Codul de procedură penală a fost declarat neconstituţional din cauza modului în care a fost redactat, „a lipsei de claritate, precizie şi previzibilitate”.

„Din păcate, sunt prea multe texte de lege care suferă de această boală: lipsă de precizie, de claritate şi de previzibilitate„, a mai declarat deputatul PNL.

El a afirmat că este nevoie ca textele juridice să fie redactate cu maximă precizie, opinând că, „în mod cert, trebuie modificat Codul de procedură penală” şi „probabil şi legea de funcţionare a SRI”.

Parlamentarul liberal a apreciat că dezbaterile pe tema recentei decizii a Curţii Constituţionale a României (CCR), în afară de efectele juridice imediate şi a celor de natură administrativă, bugetară şi economică, mai produc şi alte aspecte, cum ar fi acela de a educa cetăţeanul.

În dezbaterea publică acum se află, pe de o parte, drepturile şi libertăţile fundamentale şi pe de alta, se discută capacitatea statului de a face ingerinţe, de a limita drepturile şi libertăţile fundamentale. Mai mult, se discută de importanţa pe care CCR o are. Ne educăm cred, foarte mulţi, în legătură cu drepturile şi libertăţile fundamentale, despre felul în care trebuie să funcţioneze statul – e un lucru pozitiv să vorbim despre ce înseamnă statul de drept (…) Dacă şi-au permis să pună în discuţie capacitatea SRI de a participa la aceste procedee probatorii, de a fi cumva şi organe de cercetare penală – deşi legea le interzice să fie organe de cercetare penală, ne educă pe toţi. Deci instituţiile, autorităţile publice sunt atât de puternice cât legea le permite să fie. Punct. OK, poate legea e proastă şi trebuie să intervenim, poate trebuie modificată legea siguranţei naţionale, cu certitudine trebuie modificat codul de procedură penală, dar probabil şi alte legi. Poate trebuie modificată legea de funcţionare a SRI-ului”, a afirmat Cupşa, citatde agerpres.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *