Skip to content
Politică

Scandalul Kovesi – Toader, sub lupa lui Pippidi: Conferința ministrului a fost jalnică

www.romaniacurata.ro

Scandalul ce s-a iscat în urma seriei de dezvăluiri făcute de fostul deputat PSD Vlad Cosma cu privire la activitatea a mai multor procurori ai Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Ploiești, între ministrul Justiției, Tudorel Toader, și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, este analizat de Alina Mungiu Pippidi.

Mai precis, după prezentarea raportului activității DNA de către Toader și declanșarea revocării procurorului-șef, Pippidi a arătat punctele tari și slabe ale celor doi. În primul rând, pe plan al comunicării, politologul consideră că ministrul a pierdut în fața lui Kovesi, ”conferința de presă a ministrului Toader a fost jalnică din punct de vedere a comunicării”, conform B1.ro.

”În ce privește pur și simplu imaginea, Kovesi a fost cîștigător net, minus vreo două semne de enervare a dat impresia de competență cu farmec, capitol la care adversarul nu avea nici o șansă”, a mai punctat Alina Mungiu Pippidi.

Cu toate acestea, politologul susține că Toader are dreptate într-o privință: Kovesi nu are scuză pentru faptul că nu s-a prezentat la comisia parlamentară de anchetă a alegerilor din 2009, odată ce CCR a stabilit asta. De asemenea, șefa DNA nu are nicio scuză pentru lipsa de transparență a relației Kovesi-Oprea-Coldea.

”Onea și Negulescu ar fi trebuit sancționați  demult că nu înregistrează ce vorbesc cu inculpații, nu ai de ce să anchetezi asta luni de zile, încălcare clar, or, ei nu au fost și nu sunt sancționați. După părerea mea, acesta e cel mai serios lucru, dar nu e imputabil lui Kovesi decît parțial, e clar că nu există un sistem de responsabilizare al procurorului și el trebuie creat, iar ea nu pare deranjată și nu vede o problemă aici.

Nu există explicații satisfăcătoare de ce resurse umane mari sunt puse pe cazuri politice (Ponta, Dragnea), deși rezultatul e incert (nu există mită, flagrante) și prejudiciile, chiar cele potențiale, sunt mici, atunci cînd dosare importante (Microsoft, EADS, Apa Nova, Gold Roșia Montană) sunt lăsate cu anii în părăsire.
Nu e clar de ce se duc zece oameni să caute ce face Dragnea la ferma de porci sau în Brazilia, că se iau după ziare, și nu găsesc nimic, iar cine e la Microsoft nu are timp destul și se prescrie cazul
”, a punctat Alina Mungiu Pippidi.

Citiți mai multe AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *