Skip to content
Puterea Știrilor Video

Scandalul OUG 114. Senatorul PNL Florin Cîțu acuză o manipulare gravă a pieței de capital: Vorbim de câteva miliarde de euro

Liderul senatorilor liberali, Florin Cîțu, susține că PSD face presiuni pentru a controla banca Națională a României (BNR), la fel cum au reușit cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

”Sunt 9 mandate pe care PSD le vrea”, a declarat Florin Cîțu la emisiunea ”Puterea știrilor”, referindu-se la cei nouă membri ai Consiliului de administrație al BNR, numiți de Parlamentul României pe o perioadă de 5 ani.

”Așa cum a luat ASF, așa vrea și BNR. Și vă spun de ce le vrea (PSD – n.r.). Haideți să ne uităm la ASF, să vedem ce s-a întâmplat cu Ordonanța 114. Există foarte multe suspiciuni și deja încep să primesc dovezi că piața a fost manipulată în interesul unor oameni din jurul lui Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici. Există un secretar de stat la ministerul Finanțelor Publice care a fost implicat direct, există un membru în board-ul ASF, abia numit, care a fost prezent la redactarea acestei ordonanțe, există o firmă de brokeraj care a avut un om la redactarea acestei ordonanțe. Acești oameni știau dinainte ce taxe vor fi și unde vor fi aplicate”,a spus Florin Cîțu.

Senatorul liberal a urmărit tranzacțiile realizate pe piața de capital înainte și după OUG 114 și precizează că nu este prima dată când piața a fost manipulată în interesul anumitor persoane.

”Există companii care au vândut acțiuni înainte de apariția acestei ordonanțe. Au vândut la un preț mare, apoi au cumpărat la prețuri mici, tocmai pentru că știau dinainte ce se va întâmpla.

ASF nu a schițat absolut niciun gest de a ancheta această manipulare a pieței. Mai mult, s-a întâmplat de două ori. Prima dată a fost când Eugen Teodorovici a anunțat plafonarea prețurilor la gaze. Piața nu l-a crezut, dar ca să fie credibil a pus ordonanța pe site-ul ministerului Finanțelor Publice cinci zile în dezbatere publică. A picat prețul la companiile care au legătură cu gazele, apoi a scos de-acolo ordonanța, prețul și-a revenit, iar cine a știut bineînțeles că a vândut înainte și apoi a cumpărat ieftin.

Aceste două momente de manipulare a pieței nu au fost anchetate. Apoi, din postura de ministru al Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici a spus că nu va modifica niciodată OUG 114. Deci, oamenii au o informație, știu că apare OUG 114, vând, prețul scade, apoi nu se întâmplă nimic pentru că Teodorovici spune că nu se va modifica. Și deodată vedem că oamenii încep să cumpere din piață. Iar Teodorovici vine și spune ”vom modifica OUG 114”. Toate aceste lucruri sunt legate și trebuie anchetate pentru că a fost o manipulare gravă a pieței de capital și vorbim de câteva miliarde de lei, adică aproximativ un miliard de euro”, a completat liderul senatorilor liberali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *