Skip to content
Politică

Scandalul pestei porcine se adâncește: cum au fost ignorate informările SRI EXCLUSIV

Romania libera

Una dintre cele mai grave crize care au străbătut România de multă vreme încoace este cea a pestei porcine. Deși SRI a transmis informări încă din anul 2016, guvernarea PSD-ALDE a minimalizat problema pestei porcine, de fapt ignorat. 

Mai mult: fostul președinte al României Traian Băsescu a acuzat toate guvernele PSD că au fost avertizate încă din februarie 2017 de Comisia Europeană că România nu respectă normele sanitar-veterinare pentru a preveni pesta porcină africană şi că nu au luat măsuri: „mă întreb dacă inactivitatea criminală a instituţiilor statului (premieri, preşedinte ANSVSA, ministrul agriculturii, după ce au primit în februarie 2017 raportul avertisment al experţilor Comisiei Europene, raport care cerea măsuri obligatorii de prevenţie, este doar incompetenţă sau este o mare ticăloşie într-un moment în care creşterea populaţiei porcine în România începuse să-şi revină”.

Guvernul Cioloș a primit și el informări în anul 2016 și luând act de acestea a emis HG nr. 830/2016„pentru aprobarea Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane, precum și pentru completarea unor acte normative”.

Cu toate acestea, tăcerea PSD-ALDE timp de mai mult de un an a născut numeroase semne de întrebare, unul fiind cum a reușit Dragnea Jr. și firma sa de porci din comuna Salcia să fie printre cele care au suferit cele mai mici pierderi de pe urma crizei pestei porcine? Reamintim faptul că Valentin Dragnea a schimbat tactica în afacerea sa cu mult înainte să fie anunțată oficial criza pestei porcine. În timp ce celelalte firme își continuau activitatea în mod normal, Dragnea Jr. a găsit de bun augur să oprească cumpărarea de porcine și să valorifice doar ce are pe stoc. Astfel, conform datelor ANSVSA Dragnea Jr. avea în august 2017 12500 de porci, iar în noiembrie-decembrie 17000. După anunțul oficial al pestei porcine, fiul președintelui PSD a rămas cu doar 3000 de porcine pe stoc din cele 17000 pe care le avea la finalul anului 2017.

Citiți mai multe AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *