Skip to content
Politică

Scandalul privind declaraţiile unui ministru austriac împotriva muncitorilor români se inflamează. Răspunsul tăios al unui secretar de stat de la Bucureşti

Scandalul privind declaraţiile unui ministru austriac împotriva muncitorilor români se inflamează. Răspunsul tăios al unui secretar de stat din Ministerul Muncii de la Bucureşti

„Sunt surprins de declarațiile făcute în presă de ministrul austriac de externe Sebastian Kurz, care se pronunța pentru scăderea alocațiilor pentru copiii români din Austria, până la nivelul celor din România”, scrie Codrin Scutaru, vicepreşedinte al ALDE (partidul format prin fuziunea PLR-PC), într-un comunicat trimis sâmbătă PSnews.ro.

Scutaru aminteşte cum ministrul Kurz explica în presă faptul că alocația în cuantum de 160 de euro, pe care o plăteşte statul austriac pentru copii, ar trebui să fie supusă scăderii pentru copiii români, până la nivelul celei din România (dublată recent până la 84 lei pentru copiii peste 2 ani, adică aproximativ 20 de euro).

„Îi reamintesc domnului Kurz că alocaţiile europene pentru copii reprezintă o formă de prestaţii familiale care au ca scop asigurarea securităţii sociale pentru salariaţii şi lucrătorii independenţi şi membrii familiilor acestora, care au reşedinţa într-un stat membru al Uniunii Europene şi care lucrează într-unul dintre aceste state. Aceste alocaţii se acordă pentru copiii avuţi în îngrijire, ca şi alocaţiile care se acordă în România. Diferenţa constă în faptul că, urmare a desfăşurării unei activităţi salariale sau independente pe teritoriul unui alt stat membru UE, această alocaţie poate avea un cuantum mai mare în funcţie de legislaţia statului respective”, subliniază Codrin Scutaru.

Liderul ALDE mai arată că de aceste alocaţii pot beneficia copiii ai căror părinţi lucrează legal pe teritoriul Uniunii Europene. Astfel, punctează politicianul, părinţii care au dreptul să primească alocaţie ca urmare a activităţii desfăşurate în afara României, pe teritoriul Uniunii Europene, pot beneficia de alocaţie pentru copiii lor, în cuantumul stabilit de legislaţia ţării în care lucrează, indiferent dacă aceştia au sau nu copiii împreună cu ei.

„Libera circulaţie a persoanelor şi lucrătorilor este un principiu fundamental al UE, care presupune aspecte concrete, printre care accesul nediscriminatoriu la serviciile sociale. Consider că astfel de măsuri, care restrâng unele drepturi de cetăţeni europeni pentru români, dacă sunt luate în discuţie cu adevărat, sunt exagerate şi discriminatorii. Cetăţenii români au şi trebuie să aibă acces la prestaţiile ce rezultă din munca depusă şi contribuţiile lor sociale, o abordare diferită fiind profund inechitabilă şi contrară dreptului european în vigoare”, acuză Codrin Scutaru.

Afirmând că ministrul de Externe din Austria, Sebastian Kurz, a fost secretar de stat pentru integrarea imigranţilor, Scutaru crede că acesta „ştie foarte bine că gradul de integrare al cetăţenilor români aflaţi în Austria în societatea gazdă este unul foarte înalt, fapt confirmat în repetate rânduri de oficialii austrieci”.

„Majoritatea românilor care vin sa muncească în Austria contribuie la sistemele de asigurări sociale austriece şi au, fie o calificare, fie studii universitare. Din cunoştinţele noastre, numărul cazurilor de români care primesc o astfel de alocaţie pentru copii este scăzut, ţara noastră fiind pe locul 5 între statele membre către ai căror cetățenii sunt transferate aceste alocaţii (după Ungaria, Slovacia, Polonia şi Slovenia) şi nu a reprezentat o îngrijorare până acum pentru autorităţile austriece. Sunt convins că poziţia şefului diplomaţiei austriece va fi, în final, una corectă faţă de România si faţă de construcţia europeană în care credem cu toţii. Este datoria noastră, ca Guvern, să apărăm drepturile de cetăţeni europeni ale românilor care muncesc din greu şi cu bună credinţă în alte ţări europene. Românii din străinătate trebuie să ştie că autorităţile române se luptă pentru drepturile şi libertăţile lor în Europa şi nu permitem să fie consideraţi europeni de mâna a doua”, încheie liderul ALDE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *