Scandalul Qatargate: Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) vrea acces deplin în clădirile Parlamentului European

foto: Facebook
foto: Facebook

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) continuă demersurile menite să îi permită accesul deplin în clădirile Parlamentului European, în special după izbucnirea scandalului Qatargate, conform Politico Europe, citat de Agerpres.

OLAF, agenția UE însărcinată cu investigarea acțiunilor de corupție cu fonduri europene, a reiterat marți solicitarea ca Parlamentul European să îi asigure acces deplin.

Normele existente le interzic adesea anchetatorilor OLAF să percheziționeze birourile Parlamentului sau să confiște echipamente IT – restricții care au fost analizate cu atenție în urma scandalului de corupție Qatargate, care a implicat presupuse mite acordate unor parlamentari europeni de către țări din afara UE, precum Qatar și Maroc.

Ville Itala, șeful Oficiului European de Luptă Antifraudă, și-a exprimat marți, în cadrul unei conferințe de presă, aprecierea față de votul recent al Parlamentului European de a oferi OLAF acces la birourile legislatorilor UE și de a recunoaște codul de conduită al OLAF.

Citiți și: Eurodeputații propun reforme pentru protejarea instituțiilor democratice și a integrității Parlamentului European

”Este un pas uriaș înainte, dar încă nu este suficient… Trebuie să fie pus în aplicare”, a adăugat el.

Itälä, un fost europarlamentar finlandez, a făcut mult timp lobby împotriva faptului că imunitatea deputaților UE lasă OLAF la ușa Parlamentului. El continuă să caute să investigheze scandalul de corupție care afectează Parlamentul European din decembrie 2021, care a ajuns să fie cunoscut sub numele de Qatargate.

”Pentru a fi foarte clar, Qatargate este investigat de poliția belgiană și noi nu participăm la ancheta lor. Dar a declanșat o mulțime de discuții – în special în Parlament – despre ce înseamnă etica, ce poate face un organism de etică și ce pot fi și ce pot face organisme precum OLAF”, a declarat Itala.

În pofida restricțiilor existente, agenția UE a deschis 16 investigații în ultimul an cu privire la acțiuni frauduloase sau neregulamentare ale personalului și ale membrilor Parlamentului, potrivit raportului său anual 2022 publicat recent.

Una dintre acestea a implicat o fraudă în valoare de 275.0000 de euro, cu asistenți parlamentari anonimi care au primit salarii și compensații pentru cheltuieli ”în legătură cu misiuni pe care nu le-au îndeplinit sau care nu aveau nicio justificare profesională”, se arată în raport.

Între timp, cei doi asistenți au fost implicați și în alte activități profesionale, pentru care nu au obținut în prealabil permisiunea Parlamentului.

OLAF nu numai că a recomandat ca Parlamentul să recupereze suma totală, dar a sugerat, de asemenea, că ar trebui luate măsuri disciplinare, inclusiv pentru europarlamentarul care ”nu a monitorizat sau nu a efectuat nicio diligență cu privire la modul în care bugetul biroului a fost utilizat pentru a finanța activitățile asistenților săi”, se arată în raport.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: