Scandalul Qatargate: Poliţia a percheziţionat locuinţa eurodeputatei belgiene Maria Arena

Marie Arena eurodeputat
Foto: wikipedia.org

Poliţia a percheziţionat miercuri locuinţa eurodeputatei socialiste belgiene Maria Arena, în cadrul scandalului Qatargate, în care Qatarul a fost acuzat că a oferit bani şi cadouri pentru a-şi asigura un tratament favorabil în Parlamentul European, transmite miercuri Politico.

Mai mulţi eurodeputaţi din grupul socialiştilor şi democraţilor (S&D) au fost vizaţi de ancheta în acest dosar, însă până acum Maria Arena nu fusese pusă sub acuzare sau măcar chestionată de către procurori.

Ea a fost, totuşi, menţionată în mandatul de arestare emis anterior în acest an, dar a negat orice implicare în acest dosar.

La data izbucnirii scandalului, Maria Arena conducea Subcomisia pentru drepturile omului a Parlamentului European, o funcţie „moştenită” de la fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri. Ea a demisionat din această poziţie după ce Politico a dezvăluit că eurodeputata nu declarase o călătorie subvenţionată în Qatar, încălcând regulamentul Parlamentului European, scrie agerpres.ro.

Arena este al patrulea membru în funcţie al Parlamentului European care este implicat în acest scandal, după ce Eva Kaili, Marc Tarabella şi Andrea Cozzolino au fost puşi sub acuzare. Ei au fost suspectaţi de încasarea unor mari sume de bani din partea statului Qatar pentru a influenţa în favoarea acestuia declaraţii şi decizii politice în cadrul PE, în special în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor în Qatar, ţară criticată adesea pentru încălcarea acestor drepturi. În cursul unei percheziţii la domiciliul lui Panzeri a fost găsită suma de 600.000 de euro. Conform presei belgiene, acesta ar fi primit bani şi din partea Marocului pentru a susţine interesele acestei ţări africane în Parlamentul European.

În total, procurorii belgieni au confiscat suma de 1,5 milioane de euro în bani lichizi, descoperiţi la domiciliile lui Panzeri şi Kaili, precum şi într-o valiză pe care o avea asupra sa tatăl eurodeputatei elene.

Pier Antonio Panzeri şi-a recunoscut vina şi a încheiat un acord cu procurorii în schimbul unei pedepse reduse.

La percheziţionarea locuinţei din nordul Bruxellesului a Mariei Arena a fost prezentă şi preşedinta PE, Roberta Metsola, care şi-a respectat astfel o obligaţie ce îi revine în conformitate cu Constituţia belgiană.

„Deşi prezumţia de nevinovăţie a tuturor părţilor este respectată întotdeauna, aşa cum preşedinta a declarat clar în numeroase ocazii, Parlamentul European a cooperat şi va continua să coopereze cu autorităţile judiciare şi de aplicare a legii în diferite state membre şi jurisdicţii, în cea mai extinsă măsură posibilă, în efortul de a garanta că se face dreptate şi că adevărul este cunoscut”, a declarat un purtător de cuvânt al PE.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL