Scandalul trenurilor Alstom pentru Metroul din Drumul Taberei

Sursa foto: pixabay

Metrorex are în desfăşurare o procedură de achiziţie pentru alte 12 garnituri de metrou care să deservească Magistrala 1 Mai – Otopeni (M6) şi sper să câştige o companie care să nu ne mai amâne livrarea, a declarat, marţi, Mihai Barbu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Metrorex.

Acesta s-a referit la cele 13 trenuri destinate Magistralei 5, care ar fi trebuit să ajungă în România de aproape un an şi jumătate şi pentru care producătorul are de plătit penalităţi de peste 10 de milioane de euro.

Deşi s-a discutat cu reprezentanţii Alstom la cel mai înalt nivel, aceştia nu au dat un nou termen pentru livrarea lor, în condiţiile în care un prim tren ar fi trebuit să vină pe 18 noiembrie 2023, însă au fost constatate o serie de nereguli în fabricaţie, scrie Agerpres.

Conform contractului încheiat în anul 2020, primul tren trebuia să vină în România în luna iunie 2022.

„Ultimele veşti pe care le am este că noi am avut o întâlnire cu reprezentanţii companiei Alstom, cu reprezentanţi la cel mai înalt nivel – şeful companiei pe Europa – dar am discutat foarte multe aspecte. Bineînţeles că iarăşi au invocat toate motivele pe care le-au invocat până acum, dar nu ne-au dat un termen când va fi primul tren în România.

Trebuia să fie plecat în 18 noiembrie, aşa ne-au spus iniţial. Mergând acolo, o echipă de la Metrorex a constatat diverse nereguli în fabricaţie şi trebuie să le remedieze şi apoi să trimită primul tren pentru teste în România. Din Brazilia, trebuie să ajungă, acolo este fabrica Alstom unde se produc aceste trenuri pentru România. Iar după ce ajunge primul tren în România, trebuie să intre în teste.

Testele durează, nu ştiu să vă spun în timp, dar vă pot spune în kilometri: sunt 10.000 km (primul tren – n. r.) şi apoi celelalte câte 2.000 km. Încercăm să le facem cât mai repede posibil, să le oferim cadrul în care să facă cât mai repede posibil aceste teste şi să avem trenul în circulaţie pe Magistrala 5 cât mai repede”, a explicat şeful CA al Metrorex.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: