Skip to content
Politică

Scandalul votării lui Marian Neacșu vicepreședinte ANRE continuă: Iulian Iancu (PSD) cere ca omul lui Ponta să nu fie numit la șefia instituției din cauza condamnării sale penale

adevarulfinanciar.ro

Deputatul PSD Iulian Iancu, preşedinte al Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, intervine în cazul numirii lui Marian Neacşu, membru al Pro România, în funcția de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în urma votului dat în comisiile reunite din Parlament, scrie b1.ro.

Într-o scrisoare adresată președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, Iulian Iancu, susține că numirea lui Neașcu este ilegală și explică de de nu a participat la ședința în urma căreia s-a dat votul asupra numirii acestuia.

În scrisoarea sa, Iulian Iancu vine cu două argumente: condamnarea penală a lui Marian Neacşu şi rapiditatea cu care el a trecut prin procedurile parlamentare de numire.

Procedura de selecţie şi numire decisă de Birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului a fost în regim de urgenţă, repectiv sesizare a a fost primită la Comisia pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor pe data de 24 iunie 2019 ora 17:00 iar Comisiile desemnate la Senat au primit sesizarea pe data de 25 iunie 2019 ora 11:00, şi se impunea ca pe data de 25 iunie să se facă depunerea candidaturilor şi selecţia candidaţilor iar pe 26 iunie înscrierea raportului comun pe ordinea de zi a şedinţei comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor. Această procedură încalcă regimul de transparenţă decizională şi dreptul constituţional al cetăţenilor de a candida pentru o funcţie publică, drept pentru care procedura a şi fost contestată”, arată Iancu în scrisoarea adresată președintelui Camerei Deputaților.

În acest context, deputatul PSD sugerează că Parlamentul ar trebui să retragă numirea în funcție a lui Marian Neacșu.

În consecinţă cea mai mare vulnerabilitate, în cazul în care domnul Marian Neacşu este numit de Parlament, Parlamentul trebuie să îi retragă imediat numirea în funcţie deoarece în conformitate cu art. 4 alin (14) pct. 2 din OUG nr 33/2007, “Calitatea de membru al Comitetului de reglementare încetează în cazul în care “împotriva acestuia a fost pronunţată o condamnare penală cu pedeapsă privativă de libertate, rămasă definitivă” coroborat cu cele expuse mai sus (…), respective condamnarea penală la 6 luni de închisoare”, a mai scris Iancu.

Fostul secretar general al PSD Marian Neacşu, membru al Pro România, a fost votat miercuri, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, în funcția de vicepreședinte al ANRE.

Specialist în furaje şi nutriţia animalelor, Neacșu de la Pro România ar urma să-i ia locul Henorel Soreaţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *