Skip to content
Politică

Scandalul votului din diaspora, fără sfârșit. Blaga: „Am avut o discuţie cu doamna ministru Ligor…”

PNL a adoptat luni o rezoluţie în care solicită Guvernului să emită o ordonanţă prin care să crescă numărul secţiilor de votare din diaspora şi prin care să fie introdusă posibilitatea ca solicitarea de înregistrare pentru a vota prin corespondenţă să fie transmisă şi online.

Copreședintele PNL Vasile Blaga, joi, într-o conferinţă de presă la finalul întâlnirii pe care conducerea liberală a avut-o la sediul PNL cu ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a prezentat principalele obiective de îndeplinit până la momentul alegerilor din această toamnă.

" "

„Astăzi (joi – n.r.) am avut o discuţie cu doamna ministru Ligor privind ordonanţa de urgenţă pe care Guvernul o pregăteşte pentru a facilita prezenţa la vot a câtor mai mulţi români din Diaspora. Ordonanţa de urgenţă va intra în dezbatere publică în 15 august. (…) şi în preajma începerii sesiunii parlamentare o să o aprobe în Guvern”, a declarat Vasile Blaga.

Copreşedintele PNL a făcut câteva precizări legate de prevederile pe care le va conţine actul normativ.

„În primul rând, ordonanţa de urgenţă va permite înregistrarea online pentru toţi cei care doresc să voteze în Diasporă. MAE o să propună AEP o listă de secţii de votare acolo unde la toate scrutinele parlamentare de până acum s-au prezentat români la urne. De asemenea, o modificare faţă de actuala lege, listele suplimentare, deci vor putea vota pe liste suplimentare cetăţenii români oriunde în aceste secţii, şi nu numai la misiunile diplomatice, cum este acum prevăzut în lege”, a explicat Blaga.

Copreşedintele PNL a adăugat că prin OUG avută în vedere de Guvern „nu se atinge esenţa legii”, informează Agerpres.ro

„Deci, din acest punct de vedere se respectă prevederile Comisiei de la Veneţia şi nici nu se transmit sarcini suplimentare administraţiei şi atunci se respectă şi decizia CCR, pentru că am avut o decizie în acest sens”, a completat Blaga.

Copreşedintele PNL a mai spus că din discuţiile cu ministrul Ligor a reieşit că, faţă de situaţia cunoscută, numărul românilor din Diaspora care s-au înscris în Registrul Electoral până la 1 august „s-a dublat, aproape s-a triplat” şi a adăugat că una dintre posibilele cauze ale reticenţei manifestate cu privire la această procedură prealabilă votului ţine de lipsa de informaţie, problemă ce cade în sarcina consulatelor româneşti din străinătate.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *