Scandalurile care îl pot afecta pe Ciolacu: 4 probleme în doar o lună

Marcel Ciolacu
Sursa foto: Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidențiale, reușește să strângă numeroase scandaluri în campania electorală și să provoace furia electoratului. Liderul PSD va fi nevoit să dea explicații, în fața votanților, despre scandalurile din partid și afacerile nepotului său.

Cazul Nordis și Laura Vicol

Scandalul Nordis este cel mai mare scandal care lovește PSD-ul în ultimii ani. Dezvoltatorii imobiliari Nordis au înșelat cetățenii, oferindu-le contracte pentru niște apartamente care nu au fost niciodată construite. Cetățenii au plătit milioane de euro fără să primească și locuințele. De asemenea, există suspiciuni că singurele apartamente construite de Nordis, pentru un hotel din Mamaia, au fost vândute de mai multe ori, unor persoane diferite.

Toată afacerea Nordis se învârte în jurul unor politicieni din PSD, care nu s-au sfiit să stea în preajma dezvoltatorilor imobiliari. Laura Vicol, cea care în trecut apăra clanurile mafiote, a fost pusă de Marcel Ciolacu la conducerea Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Laura Vicol este soția asociatului principal din firma Nordis Management SRL, Vladimir Ciorbă. De asemenea, Horia Constantinescu, fost candidat PSD la Primăria Constanța și președintele ANPC, știa de clauzele din contractele Nordis, dar n-a făcut nimic pentru a-i proteja pe cetățeni. ANPC nu a luat nicio măsură pentru a elimina clauzele din contracte.

PSD-ul lui Marcel Ciolacu este direct implicat în afacerea Nordis. Laura Vicol și-a dat demisia de la conducerea Comisiei Juridice, dar a rămas membru PSD, la fel și Horia Constantinescu. Laura Vicol era forte apropiată de Marcel Ciolacu, deoarece mergeau în vacanțe la Dubai, împreună cu alți lideri PSD. În 2024, Ciolacu a ajuns în situația de a nega că a fost vreodată în vacanțe cu Vicol și soțul acesteia, proprietarul Nordis, dar candidatul PSD și-a pierdut credibilitatea.

Liderii PNL i-au cerut lui Marcel Ciolacu să nu mai blocheze proiectele de lege depuse de liberali pentru a evita schemele imobiliare.

„Scandalul Nordis scoate la iveală toată hidoșenia unei hidre politico-financiare, protejată de la nivelul cel mai înalt al PSD. (…)

Scandalul Nordis, care scoate la iveală o schemă financiară, prin care zeci de păgubiți reclamă ca au fost țepuiți, de o firmă apropiată de PSD, ar fi fost evitat, dacă majoritatea PSD din Biroul Permanent al Camerei Deputaților, nu ar fi blocat în sertar un proiect de lege liberal. Este vorba de o inițiativă a parlamentarilor liberali, depusă încă din 2019, adoptată de Senat și care printre altele prevede, ca un dezvoltator imobiliar nu poate solicita un avans mai mare de 10% din valoarea imobilului, iar banii nu pot fi cheltuiți decât cu avizul responsabilului tehnic al construcției”, a spus Florin Roman, deputat PNL.

De asemenea, Robert Sighiartău, vicepreședinte PNL, l-a indicat direct pe Marcel Ciolacu în acest scandal.

„Marcel Ciolacu e direct conectat, doamna Vicol fiind din cercul de apropiați. PSD ne spune tuturor că e OK să înșeli lumea, câtă vreme ești bine conectat politic”, a spus Sighiartău.

Procurorii DIICOT au început deja ancheta în cazul Nordis, după dezvăluirile jurnaliștilor. Indiferent cum se va termina ancheta, imaginea lui Marcel Ciolacu este grav afectată de acest scandal. Laura Vicol este parlamentar PSD și soția unuia dintre asociații Nordis.

Nepotul lui Ciolacu, milionar cu banii UE

Familia lui Marcel Ciolacu a devenit milionară în euro de când PSD a revenit la guvernare, în 2021. Mihai Cristian Ciolacu, nepotul premierului, și-a deschis două firme ( Solar Energy Production SRL și Development Power Solar Energy SRL) în aprilie 2022 pentru producția de energie electrică. În iunie 2022, cele două firme au depus documentele pentru a obține milioane de euro din fondurile PNRR, pentru construcția unui parc fotovoltaic, deși Mihai Cristian Ciolacu nu avea nici experiență în domeniu, și nici bani în cele două firme. Firmele nepotului premierului declarau cifră de afaceri zero, iar proiectele erau dezvoltate exclusiv cu banii UE.

În martie 2023, Transelectrica i-a dat toate documentele necesare și primea acces la banii din PNRR pentru două capacități de producție. În martie 2023, Transelectrica era controlată de Gabriel Andronache, fost consilier al lui Mihai Tudose, omul de încredere al lui Marcel Ciolacu. În aprilie 2023, Andronache a trecut la ANRE, în funcția de vicepreședinte, iar la conducerea Transelectrica a venit Ștefăniță Munteanu, fost consilier județean în Buzău și apropiatul lui Marcel Ciolacu. Potrivit dezvăluirilor din presă, Ștefăniță Munteanu este chiar finul lui Marcel Ciolacu, deși parte din familia Ciolacu.

Rămâne un mister cum a fost posibil ca firmele lui Mihai Ciolacu, nepotul premierului, să obțină autorizațiile de la Transelectrica deși nu aveau cifră de afaceri și nicio experiență în domeniu. S-ar putea crede că orice român își poate deschide firme și să primească bani din PNRR pentru parcuri fotovoltaice, însă doar unul a reușit: nepotul lui Marcel Ciolacu.

În 2024, Mihai Ciolacu decide să scoată proiectele la vânzare, pentru a obține imediat câteva milioane de euro, potrivit hotnews.ro. Cumpărătorul ar urma să fie Premier Energy Group, controlat de miliardarul ceh Jiri Smejc, care are legături cu Rusia. Problema este că proiectele nu pot fi vândute dacă au primit finanțare din PNRR. Astfel, miliardarul ceh ar putea cumpăra firmele lui Mihai Ciolacu, care au obținut autorizațiile și banii din PNRR. Fiind vorba de firme cu cifră de afaceri zero, vor fi greu de vândut cu milioane de euro fără să atragă atenția.

Marcel Ciolacu s-a spălat pe mâini și în acest caz, însă indignarea românilor în legătură cu această afacere nu dispare:

„Normal că am avut o discuţie cu el (n.r. cu Mihai Ciolacu) şi mi-a spus că el nu a vândut absolut nimic. Faptul că a aplicat ca fiecare om de afaceri, e alt lucru. În primul rând nu a avut acces la niciun ban din PNRR, sunt multe etape. Astfel de proiecte durează ani de zile. Şi mi-a zis foarte clar, domnule, eu nu am vândut nimic. Încercăm să-l facem cu împrumuturi. Cum se face împrumut de la CEC. Între timp, ce mi-a detaliat el, nu se mai încadrează la parametrii pe care i-au avut, fiindcă între timp a scăzut costul la energia verde, problemele lui. E treaba lui, are un partener acolo”, a declarat premierul Ciolacu.

PSD provoacă furie în capitală

Daniel Băluță, primarul Sectorului 4 și prim-vicepreședinte PSD, a decis să intre într-un conflict cu Nicușor Dan, primarul capitalei. Daniel Băluță a încercat să forțeze deschiderea unui șantier pentru refacerea planșeului de la Piața Unirii, chiar dacă nu avea autorizațiile necesare. Băluță a trimis muncitorii, iar Nicușor Dan a venit imediat să anuleze șantierul.

Miza proiectului este de 867 de milioane de lei și ar urma să ajungă în conturile firmei Erbașu Construct. Pe de o parte, Băluță se anunță încă de pe acum ca fiind principalul rival al lui Nicușor Dan la alegerile pentru Primăria București, în 2028. Băluță a intrat deja în campanie electorală, însă a făcut-o provocând daune pentru Marcel Ciolacu.

Premierul Ciolacu nu avea nevoie de un scandal care să arate că PSD-ul forțează limitele legii chiar în capitală. Deși PSD are 3 din cei 6 primari de sector, este într-un oraș care poate trezi valul de voturi anti-PSD. Primarii PSD pot rămâne fără majorități în consiliile locale, iar acest lucru le va complica orice proiect până în 2028.

Daniel Băluță a retras muncitorii de pe șantier abia după intervenția premierului Marcel Ciolacu, când liderii PSD au înțeles că războiul cu Nicușor Dan nu face decât să agite electoratul înainte de alegerile prezidențiale.

„Am vorbit cu domnul Băluţă şi i-am spus că nu este permis ce se întâmplă nici de partea primarului general, nici ce se întâmplă în spaţiul public”, a declarat Ciolacu.

Conflictul dintre cei doi primari nu este încheiat, pentru că Nicușor Dan a anunțat un referendum în capitală. Consilierii generali PSD au introdus o întrebare la referendum, referitoare la droguri, însă Nicușor Dan poate gestiona referendumul astfel încât să-l transforme într-un vot anti-PSD, dacă va ști să construiască o campanie eficientă. Iar un vot anti-PSD în capitală se poate extinde rapid în multe alte orașe din țară, exact ceea ce nu-și dorește Marcel Ciolacu în drumul său spre Cotroceni.

Sursa foto: Inquam photos/George Călin

Șoșoacă și Simion

Marcel Ciolacu mai are probleme și cu cazul Dianei Șoșoacă, după ce Curtea Constituțională a decis să o scoată de la alegerile prezidențiale. Au fost 5 voturi pentru această decizie, iar 4 dintre ele au venit de la judecătorii trimiși de PSD la CCR.

Chiar dacă Diana Șoșoacă a făcut multe declarații condamnabile, Curtea Constituțională nu are atribuții în a decide pe cine trebuie să voteze românii. Decizia CCR a provocat furie în societatea civilă, iar toate indiciile arată spre PSD.

Totodată, ies la iveală și legăturile PSD-ului cu AUR. Partidul lui Marcel Ciolacu încearcă să-l ajute pe George Simion să intre în turul doi la alegerile prezidențiale. Marcel Ciolacu a abordat o strategie riscantă, după ce a văzut că Nicolae Ciucă recuperează în sondaje și va intra în turul doi. Ciolacu se teme chiar de un alt vot anti-PSD în turul doi, așa cum au pățit alți lideri de partid, și vrea să câștige Cotroceniul exploatând AUR.

În doar o lună, Marcel Ciolacu s-a confruntat cu 4 mari scandaluri politice, dar momentan a reușit să evite o confruntare directă pe aceste subiecte. Pe măsură ce ne vom apropia de ziua votului pentru prezidențiale, presiunea va crește și Marcel Ciolacu va fi constrâns de electorat să dea explicații pentru toate aceste scandaluri în care PSD-ul a avut un rol direct sau indirect.

CITEȘTE ȘI: Strategia PSD pentru a-l ajuta pe Simion să intre în turul 2 la prezidențiale

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: