Skip to content
Politică

Scandalurile provocate de Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății: zeci de morți într-un mandat de 4 luni

Inquam Photos / George Călin
" "

Vlad Voiculescu a fost ministrul sănătății doar 4 luni, însă a reușit performanța să strângă o listă cu numeroase scandaluri pe care le-a provocat doar pentru a-și construi imaginea de „reformator”, deși România nu a reușit să crească numărul de teste, iar valul trei al pandemiei ne-a prins iarăși fără locuri la ATI. 

Vlad Voiculescu pleacă de la Ministerul Sănătății având zeci de morți pe conștiință, după incendiul de la Spitalul „Matei Balș” și, zilele acestea, incidentul de la Spitalul „Victor Babeș”. În urma incendiului și-au pierdut viața 18 pacienți, iar la „Victor Babeș” au decedat 3 pacienți care au rămas fără oxigen în tirurile ATI puse la dispoziție de Voiculescu și Arafat. 

" "
" "

În ambele situații, Vlad Voiculescu a încercat să arunce vina pe PSD, deși partidul condus de Marcel Ciolacu nu mai are controlul instituțiilor statului. După incendiul de la „Matei Balș” nu s-a luat nicio decizie care să garanteze siguranța pacienților. În 2020, când a avut loc incendiul de la spitalul din Piatra Neamț, Voiculescu cerea demisia fostului ministru, dar în 2021 nu a avut onoare să renunțe la fotoliul de ministru după incendiul de la Spitalul „Matei Balș”. 

Campania de vaccinare a debutat cu un eșec uriaș. Imediat după ce s-au vaccinat câțiva medici, Vlad Voiculescu le-a permis politicienilor să aibă acces la vaccin, deși persoanele vârstnice sau bolnave cronic nu aveau această posibilitate. Chiar fostul ministru a fost printre primele persoane vaccinate în România. 

La scurt timp, Voiculescu a anunțat lansarea unei platforme de vaccinare care nu a funcționat bine câteva zile. STS a precizat că pe 28 decembrie 2020 „platforma de programare a fost pusă în producție”, iar în aceeași zi Vlad Voiculescu se grăbea să spună că platforma fusese lansată pentru cetățeni. Mai multe detalii aici. Numeroase persoane din România reclamau faptul că nu se puteau programa, dar Vlad Voiculescu publica mesaje pe Facebook prin care anunța cât de ușor i-a fost să se programeze și cum și-a ajutat inclusiv prietenii să aibă acces la vaccin. 

Ministerul Sănătății, controlat de Vlad Voiculescu, i-a obligat pe elevi să poartă mască la orele de sport, chiar dacă se desfășurau în spații deschise. A fost nevoie să intervină ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru a convinge Ministerul Sănătății să renunțe la această măsură lipsită de logică. După multe discuții între Voiculescu și Cîmpeanu, s-a renunțat la masca pentru elevi la orele de sport. Nu ar trebui să ne surprindă intenția Ministerului Sănătății, deoarece Andreea Moldovan, fost secretar de stat în aceeași instituție, cerea în 2020 mască pentru fotbaliștii din Liga I, care jucau meciurile de fotbal. 

Sorin Cîmpeanu și Vlad Voiculescu s-au mai certat și în privința testelor anti-Covid din școli. Ministerul Sănătății, controlat de Voiculescu, n-a fost capabil să achiziționeze teste rapide pe bază de salivă pentru elevi, pentru a testa copiii în școli. Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan au aruncat această responsabilitate pe umerii lui Sorin Cîmpeanu. Într-un final, s-a luat decizia să se renunțe la aceste teste. 

Institutul „Marius Nasta” a fost și el aproape de un incendiu în timpul mandatului lui Vlad Voiculescu. În februarie 2021, o secție mobilă de ATI de la Institutul „Marius Nasta” s-a defectat, iar unul dintre generatoare a scos fum. 

Vlad Voiculescu a provocat inclusiv scandalul cu centrele de vaccinare. Fostul ministru a decis să existe centre de vaccinare cu circuit închis, doar pentru personalul din Armată, Poliție sau servicii secrete, și apoi le-a publicat online adresele, arătându-se mirat că ar exista centre cu circuit închis. Nivelul de ipocrizie a atins cele mai înalte cote în acele momente și Vlad Voiculescu a fost criticat de toată lumea, după ce s-a descoperit că tocmai el semnase actele de înființare și funcționare a centrelor cu circuit închis. 

Ștefan Voinea, fost consilier onorific al lui Vlad Voiculescu, a încercat să acceseze Registrul Electronic Național de Vaccinări de pe „un IP găzduit pe un server din afara granițelor României (server privat din Germania”, arată Corpul de Control al premierului, în sesizarea depusă la Parchet. Pentru această accesare ilegală, Vlad Voiculescu s-a trezit într-un nou scandal, iar procurorii dacă s-a încălcat legea în acest scandal.

Vlad Voiculescu a fugit de responsabilitatea pentru scandalul de la Spitalul „Foișor” din București, care a fost evacuat noaptea, iar pacienții operați erau scoși din spital. Totuși, Ministerul Sănătății nu a fost capabil să protejeze tocmai dreptul la tratament al acelor pacienți care aveau nevoie de un pat și de recuperare. O bătaie de joc din partea lui Voiculescu și Raed Arafat. România rămâne cu imaginea tristă a pacienților scoși noaptea din spital și transportați cu mașini personale, după operații complicate. 

În cele aproape 4 luni la Ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu n-a reușit să crească numărul de teste anti-Covid din România și nici să ofere mai multe locuri la ATI. România testează în continuare foarte puțin, blocată la circa 30.000 de teste pe zi, și nu avem o imagine completă a pandemiei. În luna aprilie, fostul ministru și fostul secretar de stat, Andreea Moldovan, anunțau că nu mai sunt locuri la ATI, deși era responsabilitatea lor să pregătească România pentru valul 3 al pandemiei. Pe 7 aprilie 2021, Andreea Moldovan declara: „Două săptămâni de carantină ar face minuni”. În loc să ofere mai multe locuri în spital și în secțiile ATI, în loc să testeze, în loc să vaccineze, Ministerul Sănătății controlat de Vlad Voiculescu vorbea obsesiv numai despre carantină, după un an de pandemie când era evident că românii nu mai acceptau alte restricții lipsite de logică, precum închiderea magazinelor la ora 18 în weekend. 

Picătura care a umplut paharul a fost ordinul semnat de Andreea Moldovan, cu reguli mult mai dure pentru carantina din orașe. În urma acestui ordin, orașul București trebuia să fie introdus în carantină. Andreea Moldovan a trimis modificările pentru a fi publicate în Monitorul Oficial, dar nu a discutat cu premierul Florin Cîțu sau cu ceilalți membri din coaliția de guvernare. Florin Cîțu nu a mai așteptat negocierile cu USRPLUS sau UDMR și i-a demis miercuri pe Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan. 

Deși greșelile sunt evidente, USRPLUS continuă propaganda cu „mafia din sănătate” și îl atacă pe premierul Florin Cîțu. 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *