Skip to content
Politică

Scenarii EXPLOZIVE în scandalul CCR: Fie Kovesi e sacrificată din exteriorul țării, fie Iohannis câștigă referendumul de suspendare! EXCLUSIV

secundatv.ro

Un cunoscut sociolog dezvăluie și analizează, în exclusivitate pentru PSnews.ro, cele două scenarii care se vor afla sub lupa președintelui Klaus Iohannis, în momentul în care va fi emisă motivația controversatei decizii a CCR privitoare la obligativitatea revocării șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Este vorba despre prodecanul Facultății de Științe Politice – l-am numit pe Alfred Bulai –, care pune față în față două scenarii diametral opuse, dar care, în acest moment, par la fel de posibile. PSnews.ro vă prezintă declarațiile sociologului:

Parlamentul și Guvernul nu respectă zeci de decizii ale CCR!

”Decizia Curții Constituționale a adus politica românească într-o situație cu totul specială. Acum, vrea sau nu, președintele Klaus Iohannis este pus în postura de a juca. Varianta sa tradițională de a sta liniștit în bancă nu mai funcționează. Este nevoit să ia o decizie, iar marea știință constă în modul în care o va lua. Din punctul meu de vedere, avem de-a face cu două scenarii principale, care, așa cum veți vedea, comportă argumente și interpretări diametral opuse. În primul rând, Klaus Iohannis ar putea tărăgăna pe cât posibil revocarea propriu-zisă, câștigând timp. Este o farsă penibilă ideea că deciziile CCR trebuie respectate imediat și în mod imperativ. În realitate, există zeci de decizii ale Curții privind neconstituționalitatea unor legi sau articole de legi, care zac la propriu prin sertarele comisiilor parlamentare, fără a le da nimeni vreo atenție. Acelea nu mai sunt obligatorii?! Șeful statului nu este obligat să respecte un anumit termen – nici Parlamentul sau diversele guverne ale României nu au fost obligate să respecte, până acum, o serie de decizii ale CCR.  

Scenariul 1: Kovesi rămâne, Iohannis merge la suspendare și câștigă

Dacă PSD va declanșa procedura de suspendare, Klaus Iohannis va câștiga cu brio referendumul. Într-o proporție uriașă, românii sunt ferm convinși că principalele probleme ale țării sunt generate de corupție. Vă reamintesc că Parlamentul – care ar trebui să inițieze referendumul pentru suspendarea lui Iohannis – beneficiază de cea mai scăzută încredere dintre instituțiile românești și are cea mai proastă imagine. Eu sunt ferm convins că Iohannis ar câștiga cu brio la referendum și ar ieși întărit din această încercare, mai cu seamă în perspectiva alegerilor prezidențiale.

Scenariul 2: Iohannis o revocă pe Kovesi din pricina unei reorientări a politicii externe românești

Al doilea scenariu susține că președintele Iohannis o va revoca pe Laura Codruța Kovesi, spunând că asta este situația, că o decizie a CCR e obligatorie și că, deși convingerile lui contravin unui astfel de gest, este nevoit să respecte hotărârea Curții. Desigur, dacă va acționa astfel, șeful statului va pierde enorm la capitolul imagine, ceea ce poate nu i-ar fi chiar fatal, dar l-ar pune într-o situație politică disperată. Electoratul său ar fi teribil de dezamăgit. Acest al doilea scenariu se bazează pe faptul că ce se întâmplă în România face parte dintr-o ecuație mai largă a politicii externe. Totodată, ne putem întreba dacă Iohannis chiar vrea să o mențină pe Kovesi la șefia DNA. La urma urmei, Kovesi aparține unei sistem moștenit de Iohannis.

Kovesi și SUA

Până în acest moment, ea a beneficiat de o susținere necondiționată din partea SUA. Acum, știm că Germania e detașată de SUA și că e foarte bună prietenă cu Rusia. Observăm în UE o toană a unor țări care nu sunt centrifuge. România pare a se îndepărta, în ultimii ani, de SUA – dacă aceasta ecuație este veridică, problema revocării șefei DNA comportă alte legături decât cele interne. Mă refer la o ușoară repoziționare a României, la o îndepărtare de SUA și de o anumită parte a UE. În acest tablou, pare că există o opțiune ca doamna Kovesi să fie un pion sacrificat, fiindcă aparține de un anumit set de relații externe.

Tudorel Toader nu a fost virgină în CCR!

Fiți convins că domnul Tudore Toader nu face nimic de capul lui – nu-i nici pe departe un om curajos. E bătrân, e în justiție de când lumea, iar justiția românească nu a fost niciodată independentă. E o certitudine: el nu a fost o virgină în CCR, el face parte din sistem! Orișicum, concluzionând, cred că numai modul în care va acționa Klaus Iohannis după ce va fi publicată motivația deciziei CCR ne va arăta care dintre celor două scenarii de mai sus este cel veridic”, a declarat Alfred Bulai, în exclusivitate pentru PSnews.ro 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *