Skip to content
Politică

Scenarii pentru remanierea Guvernului: Dragnea riscă totul pentru un asalt la Codul Penal?

twitter.com

Liviu Dragnea și-a pierdut răbdarea cu Guvernul Dăncilă, în special cu ministrul Justiției, Tudorel Toader. Liderul PSD a așteptat măcar o ordonanță pe Justiție, dar n-a primit nimic în schimb, indiferent cât sprijin le-a oferit miniștrilor și premierului.

Motivul remanierii

Pentru că, în scurt timp, se va da oficial startul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, și ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, ar trebui să renunțe la mandatele lor pentru a se implica în activitățile specifice alegerilor.

Folosindu-se de campania electorală pentru alegerile europarlamentare, Liviu Dragnea forțează o remaniere a Guvernului care să-l vizeze inclusiv pe ministrul Justiției. Tudorel a provocat mai multe scandaluri din care PSD nu s-a ales cu nimic din tot ceea ce și-a propus.

Strategia remanierii

Dacă le va schimba doar pe Rovana Plumb și Natalia Intotero, premierul Dăncilă va trebui să aștepte pe urmă decizia lui Iohannis privind noii miniștri. Ținând cont de metoda deja clasică, Iohannis va amâna cât mai mult posibil și va lăsa ministerele pe mâinile unor intermediari.

Dacă PSD va decide să treacă la o remaniere extinsă, care să-l vizeze inclusiv pe Tudorel Toader, Viorica Dăncilă ar putea cere un nou vot de încredere în Parlament. PSD-ALDE vor demonstra că dețin controlul Parlamentului și că au putere să pună presiune pe președinte.

Probleme în paradisul PSD

Natalia Intotero ocupă locul 11, nu este sigură de un mandat în Parlamentul European. PSD are nevoie de un rezultat de circa 34% pentru a fi sigur de cele 11 mandate. Niciodată n-a obținut un astfel de rezultat electoral la europarlamentare, iar sondajele le dau șanse între 25 și 30%. Deci Intotero riscă să rămână și fără loc în Guvern, și fără loc la Strasbourg.

De asemenea, Viorica Dăncilă simte cum îi scapă Guvernul printre degete, chiar dacă nu l-a avut niciodată sub control și chiar dacă, în mod normal, nu merita o astfel de funcție, trebuie să ne amintim numeroasele gafe.

Tot pe baza experiențelor din trecut, Liviu Dragnea nu acceptă un premier care să emită opinii personale sau să nu mai răspundă la comenzile partidului. Au pățit-o Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, care la fel ca și Dăncilă, n-ar fi trebuit să ocupe această funcție.

Riscuri și consecințe

România deține președinția Consiliului Uniunii Europene, iar cel mai mult această președinție depinde de Guvernul României, însărcinat cu organizarea multor evenimente și cu dezbateri la nivel înalt.

România are nevoie de stabilitate politică în această perioadă. Orice tentativă de remaniere va fi văzută ca o pată neagră pe imaginea țării, iar politica depinde de imaginea țării.

Un alt risc este acela al unui război politic cu Iohannis din care PSD să piardă chiar în pragul alegerilor europarlamentare. Deși n-are ordonanțele sau alte modificări pe Codul Penal, Liviu Dragnea are în fața lui alegerile pentru Parlamentul European. Remanierea va fi văzută, sau ar trebui să fie văzută, de către membrii PSD, ca un gest de aroganță prin care Dragnea pune propriile interese mai presus decât interesele partidului. Astfel, un război Dragnea-Iohannis îi va da muniție președintelui să atace Guvernul.

Și nu în ultimul rând, remanierea va fi văzută ca o slăbiciune a PSD-ului și ca un gest disperat al lui Liviu Dragnea de a încerca să se salveze de dosarele penale, chiar și când UE rămâne cu ochii pe țara noastră, chiar și în pragul alegerilor. Numai că în toată această luptă, baronii din PSD sunt mai disperați decât oricând și nu trebuie să uităm că președintele PSD este doar unul dintre beneficiari, nu singurul. Gașca de politicieni certați cu legea abia așteaptă să scape de pedepse și să defileze în continuare pe scena politică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *