Skip to content
Politică

Scenarii post-Congres PNL. Cum vor sta lucrurile în tabăra liberală în funcție de cine își adjudecă victoria în alegerile interne

Inquam Photos / Octav Ganea

Se anunță o confruntare strânsă la Congresul PNL care va decide soarta conducerii partidului pentru următorii ani. În funcție de cine își va adjudeca victoria la congresul din toamnă, ne-am putea aștepta la câteva scenarii post-Congres importante.

Victoria lui Ludovic Orban

Ridicat de către Ludovic Orban pe cele mai înalte culmi ale politicii românești, Florin Cîțu ar putea la fel de bine să cadă într-un anonimat după ce Orban își va prelungi mandatul la șefia PNL. Din 2016, atunci când Florin Cîțu a primit un mandat de senator, și până în prezent, cariera politică a acestuia a cunoscut o ascensiune fulminantă la care a contribuit în mod decisiv Ludovic Orban. Acesta din urmă l-a susținut pentru funcția de lider de grup la Senat și l-a ales vicepreședinte în echipa sa economică. După dărâmarea guvernului Dăncilă, Orban îi oferă lui Cîțu un portofoliu ministerial important – Ministerul Finanțelor Publice. La sfârșitul lui 2019, Orban îl apără pe Cîțu și nu îl demite după moțiunea depusă de PSD. După alegerile parlamentare din 2020, Orban face un pas în spate și cedează fotoliul de premier, sprijinindu-l în schimb pe Florin Cîțu pentru a-i lua locul. Acum Florin Cîțu s-a întors împotriva lui Orban, însă lucrul acesta ar putea fi doar temporar. Victoria lui Orban în alegeri i-ar putea încheia cariera premierului.

Mai apoi, dacă Orban câștigă cursa internă va trebui să își răsplătească coaliția câștigătoare, cea care îl va ajuta să se mențină la cârma partidului. Lucrul acesta ar putea echivala chiar cu o remaniere totală sau parțială a miniștrilor PNL din cabinetul Orban și impunerea altora mai apropiați de Ludovic Orban. În politică trebuie să plătești dacă vrei să joci. Prin urmare este de așteptat ca Orban să ofere câteva funcții importante celor care l-au susținut în cursa internă. Lucrul acesta servește de fapt două scopuri: pe de-o parte îți achiți datoria, pe de altă parte îți asiguri în continuare sprijinul acestora și îi plantezi în funcții-cheie.

Nu în ultimul rând, Orban ar putea deveni favorit pentru a fi lansat în cursa prezidențială în 2024. Ambițiile prezidențiale ale lui Ludovic Orban sunt cunoscute, iar șeful PNL nu a ezitat să vorbească despre lucrurile acestea. Orban este bine poziționat în centrul puterii legislative, fiind șeful Camerei Deputaților și având numeroși simpatizanți în interiorul PNL. Ca șef incontestabil al Partidului Național Liberal, Orban ar putea deveni principalul candidat pentru Cotroceni.

Victoria lui Florin Cîțu

Al doilea scenariu este cel în care Ludovic Orban este înfrânt în alegerile interne din PNL, iar șefia partidului este preluată de actualul premier Florin Cîțu. Acesta din urmă se bucură în prezent de sprijinul deosebit de importat venit din Transilvania, acolo unde Emil Boc reprezintă principalul aliat al premierului. În istoria recentă nici un candidat PNL nu a câștigat șefia partidului fără sprijinul Transilvaniei, iar lucrul acesta s-ar putea să cântărească decisiv în favoarea premierului, în balanța forțelor.

Totuși, spre deosebire de Orban, ambițiile politice ale lui Cîțu nu sunt atât de clar conturate. Premierul ar putea viza tot funcția de la Palatul Victoria în 2024 și să cedeze altcuiva locul pentru Cotroceni. Lucrul acesta este cu atât mai plauzibil cu cât, Cîțu nu are o rețea loială lui și va trebui și el să își plătească coaliția câștigătoare. În cazul în care Florin Cîțu se va impune în Congresul PNL, șansele sunt să vedem reeditat scenariul din 2014, atunci când PNL a propus un candidat la prezidențiale care nu era și șeful partidului, În 2014, Alina Gorghiu deținea președinția PNL, iar liberalii au venit cu un candidat din exterior, primar al Sibiul, Klaus Iohannis. Scenariul acesta l-am putea vedea repetat dacă Cîțu se impune în fața lui Orban.

O victorie a lui Cîțu asigură supraviețuirea principalilor săi aliați din Guvern. Astfel, s-ar putea să vedem o remaniere minimă care să vizeze miniștri din afara PNL. Prietenii lui Cîțu vor fi recompensați cu funcții importante, iar inamicii săi care au încercat să îl sprijine pe Orban nu își vor găsi locul în echipa premierului. Cât despre soarta lui Orban în cazul unei victorii a lui Florin Cîțu, aceasta rămâne incertă. Este foarte posibil ca o victorie a lui Cîțu să echivaleze cu sfârșitul carierei politice a lui Ludovic Orban. Părăsit de aliați, Orban se va refugia în Camera Deputaților până în 2024, acolo unde încă deține președinția.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *