Skip to content
Politică

Scenarii post-Congres USR-PLUS. Cum se vor împărți cărțile în formațiunea lui Cioloș și Barna

Inquam Photos / George Călin

În USR-PLUS se anunță toamna aceasta un congres cu scântei. Atât Dacian Cioloș, liderul PLUS, cât și Dan Barna, liderul USR au anunțat oficial că vor să obțină șefia viitorului partid rezultat din fuziunea celor două formațiuni USR și PLUS. Există două scenarii mari în cazul USR-PLUS după congresul de fuziune, dar și un al treilea scenariu surpriză.

Câștigă Dan Barna

O victorie a lui Dan Barna la congres i-ar securiza acestuia poziția de lider al noii formațiuni politice. Din noua sa postură de lider al USR-PLUS, Barna ar mai putea încerca o dată să atace funcția prezidențială, la fel ca în 2019. Barna are șanse mari să obțină șefia noii formațiuni pentru că USR deține votul majoritar, având mult mai multe filiale. PLUS nu a fost niciodată mai mult decât un partener minoritar pentru USR, un partener al cărui potențial electoral nu a sărit de 5%. Așadar, o victorie a lui Barna i-ar da cu siguranță și mai multă încredere acestuia din urmă. Oamenii incomozi ar putea fi înlăturați din cercul intim de putere. Barna nu își dorește contestatari, nu îi place să fie contestat sau atacat, iar lucrul acesta s-a văzut pe parcursul carierei sale politice.

Legitimat în acest fel, Barna s-ar putea înconjura doar de oameni loiali, precum prietenul Cristian Ghinea care îl vor susține într-o nouă cursă la Cotroceni, oricât de puține șanse ar avea Barna. Problema majoră însă pentru Dan Barna e că va trebui să își răsplătească într-un fel sau altul coaliția câștigătoare, cea care îl va ajuta să obțină puterea în USR-PLUS. Or, din acest punct de vedere, Barna nu prea are ce să ofere. Despre portofolii ministeriale nu poate fi vorba, pentru că Barna nu este premier, iar despre alte funcții importante e greu de discutat, de vreme ce PNL va trebui să fie de acord. Tot ce poate face Barna, în cazul în care câștigă, e să își construiască un cerc intim de apropiați pe care să îi răsplătească la un moment dat. O  înfrângere a lui Barna în cursa internă pentru șefia USRPLUS ar echivala cu finalul ambițiilor sale politice. Barna ar pierde astfel unica sa oportunitate de a se relansa în cursa pentru Cotroceni.

Câștigă Dacian Cioloș

O victorie a lui Dacian Cioloș la congres l-ar transforma automat pe acesta în prezidențiabilul USR-PLUS. Totuși, ca lider al partidului minoritar din alianța USR-PLUS, pretențiile lui Cioloș de a se impune la șefia noii formațiuni le par unora exagerate. Cioloș nu a făcut un secret din dorința sa de a candida la alegerile prezidențiale din 2024. Cioloș are însă nevoie de voturile USR la congres, de vreme ce voturile de la PLUS nu îi ajung. Lucrul acesta nu ar putea fi însă greu de realizat, de vreme ce există deja numeroase nemulțumiri la adresa stilului de conducere al lui Dan Barna. De asemenea, Cioloș este mult mai experimentat politic decât Barna, acesta ocupând pentru o scurtă vreme, în intervalul 2015 – 2017, funcția de premier într-un guvern tehnocrat. Versatilitatea lui Cioloș s-a văzut în numeroasele strategii folosite de acesta pentru a-i submina candidatura lui Dan Barna.

Cioloș ar putea fi văzut de mulți oameni din USR-PLUS drept soluția salvatoare, care poate ridica din nou formațiunea în prim-planul scenei politice. Sub Dan Barna, USR a luat-o la vale în sondajele de opinie, lucru care evident nu are cum să fie pe placul useriștilor. Astfel, Cioloș ar putea fi văzut ca un suflu nou în interiorul USR-PLUS. Întrebarea e cum va reuși Cioloș să își plătească la rândul său coaliția câștigătoare? Este clar că pentru oamenii apropiați de el, Cioloș va face presiuni să li se ofere funcții importante în aparatul de stat. Unul dintre oamenii apropiați de Barna este ministrul Cristian Ghinea. Astfel, în cazul în care va fi validat drept lider al USR-PLUS, Cioloș ar putea lucra activ pentru a-l sabota pe Ghinea, urmărind să ofere mai apoi portofoliul ministerial unui om apropiat din PLUS.

O înfrângere a lui Cioloș în congresul USR-PLUS ar reprezenta o lovitură dură pentru acesta. În acest caz, Cioloș va fi nevoit să se refugieze tot mai mult în postul său de la Bruxelles. Asta, desigur dacă nu cumva putem vorbi și despre un al treilea scenariu, cel al unui acord tacit între Barna și Cioloș.

Scenariul surpriză

Un acord tacit ar însemna că tandemul Barna – Cioloș ar putea ataca anul electoral 2024 într-o formulă în care Barna va merge pentru funcția de premier și Cioloș pentru cea de președinte. Lucrurile par a se îndrepta în această direcție dacă ținem cont și de fiasco-ul înregistrat de Barna în 2019, atunci când liderul USR a candidat la alegerile prezidențiale dar nu a reușit să treacă nici măcar în turul al doilea, fiind învins de Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis. Ținând cont de acest fapt este greu de crezut că în USR-PLUS Barna va găsi suficient sprijin pentru încă o candidatură la prezidențiale. Mai degrabă, acesta va trebui să se mulțumească cu perspectiva unei poziții de prim-ministru, în 2024 iar prezidențiabilul USR-PLUS ar putea fi Dacian Cioloș. Este foarte posibil de asemenea ca Cioloș să fi cedat efectiv președinția USRPLUS în favoarea lui Barna, în schimbul nominalizării din partea USRPLUS pentru alegerile prezidențiale din 2024. Pe Barna îl interesează mai degrabă funcția de președinte USR-PLUS la nivel nominal. Vrea să fie recunoscut astfel. Cioloș ar putea ocupa o funcție de vice-președinte al USR-PLUS și s-ar putea alege cu nominalizarea, cedând însă șefia USR-PLUS către Barna. Trocul acesta ar fi avantajos pentru ambii. Pe de o partea Barna știe că îi va fi greu să obțină nominalizarea pentru încă o încercare la prezidențialele din 2024 și se poate mulțumi cu președinția USRPLUS și perspectiva Palatului Victoria, în cazul – destul de puțin probabil – în care USRPLUS s-ar afla într-o poziție de forță după parlamentarele din 2024. Pe de altă parte, Cioloș în calitate de actual europarlamentar ar putea ceda funcția de președinte nominal al USR-PLUS către Barna în schimbul nominalizării pentru Cotroceni. În plus, Cioloș ar putea exercita în continuare o influență în USR-PLUS, iar conducerea formațiunii ar putea fi una bicefală. Astfel, al treilea scenariu e acela în care Barna câștigă într-un mod deliberat șefia USR-PLUS, dar își exercită funcția fără pretenții de a deveni și prezidențiabilul formațiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *