Skip to content
Internațional Politică

Scenarii privind urmările Brexitului, analizate într-o reuniune interministerială

Marți a avut loc o reuniune interministerială privind problematica Brexit ce a fost prezidată de către secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Alexandru Victor Micula.

Cu această ocazie, Victor Micula a reliefat disponibilitatea UE27 de a continua dialogul cu partea britanică și a punctat menținerea poziționării UE27 privind imposibilitatea redeschiderii negocierilor pe marginea Acordului de retragere, scrie b1.ro.

Secretarul de stat Alexandru Victor Micula a prezidat marți, 10 septembrie 2019, o nouă reuniune interministerială privind problematica Brexit, la care au participat reprezentanți la nivel de secretar de stat și la nivel tehnic ai tuturor instituțiilor și ministerelor de linie cu responsabilități în domeniile vizate.

În cadrul reuniunii au fost prezentate cele mai recente evoluții înregistrate în procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, fiind evidențiate posibilele scenarii care s-ar putea contura în perioada următoare.

În acest context, Victor Micula a precizat că sunt așteptate în continuare propuneri viabile, concrete din partea Guvernului britanic pe tema soluției backstop, care să respecte obiectivele Acordului de retragere. Secretarul de stat, Victor Micula, a reliefat disponibilitatea UE27 de a continua dialogul cu partea britanică și a punctat menținerea poziționării UE27 privind imposibilitatea redeschiderii negocierilor pe marginea Acordului de retragere.

Pe fondul acestor evoluții, discuțiile din cadrul reuniunii s-au axat pe stadiul pregătirilor la nivel intern pentru ipoteza retragerii Marii Britanii fără un acord, scenariu care nu poate fi eliminat la acest moment.

Secretarul de stat, Victor Micula, a subliniat necesitatea intensificării eforturilor de pregătire internă și a evidențiat responsabilitatea autorităților naționale de a informa de o manieră adecvată toate părțile interesate. În acest context a apreciat importanța dimensiunii de comunicare publică, necesar a fi țintită către trei categorii principale: mediul de afaceri, comunitatea românească din Marea Britanie și cetățenii britanici din România.

Reprezentanții instituțiilor și ministerelor de linie au reiterat disponibilitatea de a oferi în continuare sprijinul necesar pentru implementarea planurilor de contingență și au subliniat angajamentul ferm de a disemina informațiile relevante către toți actorii afectați de acest proces.”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *