Scenariu de coșmar pentru ACL. Cum pot rămâne PNL și PDL fără prezidențiabil

Scenariul potrivit căruia Klaus Iohannis va fi scos din cursa electorală după închiderea listelor este readus în actualitate de hotărârea Tribunalului București, care a respins modificările aduse la statutul PNL, ceea ce pe cale de consecință înseamnă că actualul președinte al liberalilor a fost ales ilegal.

Încă de la anunțarea candidaturii sale, au circulat scenarii potrivit cărora Iohannis va fi declarat incompatibil, la ICCJ. Curtea Supremă, se spunea, va da termen în procesul cu ANI după închiderea listelor pentru prezidențiale. Astfel, ACL rămâne fără candidat la prezidențiale, dacă Iohannis pierde. Situația ar favoriza alți competitori de Dreapta, respectiv Elena Udrea și Călin Popescu Tăriceanu, în caz că Monica Macovei nu strânge semnăturile necesare. După decizia Tribunalului, un alt scenariu prinde contur: problemele care îl scot pe Iohannis din cursa electorală ar putea fi legate de Congresul PNL, nu de ANI, precizează cei de la dcnews.ro.

Hotărârea TMB de marți, 9 septembrie, atacă doar statutul susțin liderii PNL. Judecătorii n-ar fi respins nici candidatura la președinție, nici poziția lui Iohannis de preșdinte al partidului.

Până la motivarea deciziei, nu se știe, însă,  ce au judecat magistrații, care a fost plângerea depusă de primarul PNL din Pucioasa, Dănuț Bădău. În final, magistrații BEC vor decide dacă poate intra în cursă Klaus Iohannis. Iar contestația care poate fi  depusă la BEC nu va viza cele semnalate de Bădău. 

Ghișe: Nu se contestă conducerea PNL, ci Delegația  care l-a desemnat pe Iohannis

Ioan Ghișe a afirmat după Congresul PNL că nu a respectat Legea Partidelor și statutul PNL. ”Numărul de delegați trimiși la Congres de fiecare organizație locală trebuia să fie proporțional cu numărul de membri, susține Ghișe. Articolul 14 a fost încălcat. Atunci când au aranjat delegații în funcție de rezultatele de la europarlamentare, nu de situația din fiecare filială.

Dacă nu a fost statutar Congresul, înseamnă că nici Delegația Permanentă aleasă de Congres nu e statutară. Deci, deciziile acesteia nu sunt legale. Inclusiv decizia de a-l pune candidat pe Klaus Iohannis. Dacă Tribunalul ar fi invalidat candidatura lui Iohannis astăzi, el ar fi putut candida independent, în acte, susținut de ACL, în teren. Teoretic. E ilegal să schimbi tabelele cu semnături, să le scoți de sub sigla ACL. Trebuiau adunate alte semnături. Cum trimiți reprezentanți în secțiile de votare, dacă ACL nu are candidat?  În schimb, dacă va fi atacată la BEC candidatura și va fi invalidată după 23 septembrie, PNL-PDL nu mai pot înscrie un alt candidat”, a explicat senatorul Ioan Ghișe.

 Și avocatul Lucian Bolcaș a explicat pentru dcnews.ro că scenariul conform căruia Iohannis ar fi scos din cursa prezidențială este unul extrem de plauzibil.

”Congresul stabilește componența Delegației Permanente, iar aceasta pune candidatul. Dacă este invalidat Congresul, pe cale de consecință nu mai este legală Delegația, deci nu mai poate fi acceptată candidatura, a declarat Bolcaș pentru DCNews. Dacă s-au luat hotărâri împotriva statutului, ce s-a hotărât nu mai este valid. Nu văd de ce liderii PNL nu recunosc că au o problemă, dacă Statutul are probleme în Justiție. Este foarte probabil că va fi sesizat BEC. Decizia BEC poate fi atacată cu recurs, la termene foarte scurte , de 24-48 de ore, e drept. Dar nu poate fi negată ipoteza ca dl. Iohannis să fie exclus din cursă, după 23 septembrie, ba chiar cred că sunt șanse mari ca acest lucru să se întâmple. Contestația nu se va referi la calitatea de președinte al PNL, nu are legătură. E vorba despre legalitatea desemnării drept candidat PNL, respectiv ACL”, a precizat Bolcaș pentru dcnews.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL