Skip to content
Sănătate

Scenariu de coşmar! Rafila: Cea mai pesimistă estimare indică peste 70.000 de cazuri de COVID pe zi, în februarie

Facebook

Ministrul Sănătății, Aleandru Rafila, a declarat vineri că, potrivit estimărilor INSP, cel mai pesimist scenariu indică peste 70.000 de cazuri de COVID pe zi pentru milocul lunii februarie.

Scenariul cel mai rău posibil estimat este să avem peste 70.000 de cazuri pe zi. Știu că asta va fi știrea, nu înseamnă că se întâmplă așa”, a spus Rafila. Numărul persoanelor internate ar putea fi între 7.800 și 43.000 și între 60 și 360 de decese ar urma să se înregistreze zilnic.

Ministrul a prezentat într-o conferință de presă un raport al INSP potrivit căruia în a doua săptămână din luna ianuarie s-a înregistrat o creștere cu 505% a numărului de cazuri de COVID depistate față de prima săptămână. În același timp, numărul deceselor a crescut cu 12%. Rafila a mai precizat că, în „scenariile mediu și înalt”, în perioada 8-10 februarie se va atinge capacitatea maximă de spitalizare, iar la ATI chiar la începutul lunii februarie.

Alexandru Rafila, despre expirarea certificatelor verzi

Românii care au mai mult de 9 luni de la efectoarea dozei doi de vaccin împotriva COVID-19, vor trebui să facă a treia doză de vaccin până la data de 1 februarie, în caz contrar certificatul verde va expira. Alexandru Rafila a anunțat la europafm că persoanele pentru care au trecut mai mult de 9 luni de la efectuarea dozei doi ar trebui să-și facă doza booster până la 1 februarie.

S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a spus Alexandru Rafila la Europa FM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *