Skip to content
Politică

Scenariu incredibil pentru România. Ar putea fi atacată de Rusia

Generalul în rezervă Constantin Degeratu a declarat la Digi24 că noul acord de la Minsk reprezintă o victorie morală, politică și militară pentru Vladimir Putin.

Preşedintele rus are acum un răgaz strategic pentru a pregăti alte acțiuni, scopul fiind neutralizarea Ucrainei, pe de o parte, și punerea în discuție a capacităţii NATO de a acționa conform Articolului 5 al tratatului, care prevede că, dacă un stat membru este atacat, Alianța trebuie să riposteze, informează Digi 24.

În acest context, Constantin Degeratu a evocat scenariul unei provocări din partea Rusiei în cazul căreia NATO să nu poată acționa în timp util, cum ar fi ocuparea sau lovirea unui teritoriu sau a unei țări. În acest context, generalul în rezervă a arătat că, potrivit unor analize recente, variantele care ar fi luate în calcul la Moscova ar putea fi Estonia și România.

În ceea ce privește țara noastră, Constantin Degeratu spune că „nu se pune problema ocupării unui teritoriu”, ci mai degrabă „scoaterea unui teritoriu de sub controlul forțelor guvernamentale”. Generalul arată că o posibilitate ar fi „însămânţarea unor mişcări separatiste care ar pune România în incapacitate de acțiune a NATO cu o intervenție de tipul Articolului 5”.

„În primul rând e vorba de un vot, iar un vot e o chestiune politică. Liderii politici din NATO nu au mandat popular pentru angajare militară. Sunt sigur ţări care n-ar putea vota pentru acțiune militară acum: Ungaria, Grecia, Bulgaria. Altele ar fi su siguranță reticente”, a spus Constantin Degeratu în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *