Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu (SRS), în ultima postare pe blogul personal, intitulată ”Vede Klaus Iohannis dincolo de varful propriului nas? ” atrage atenția asupra marilor pericole la care este expusă România și susține că aceasta trebuie sa isi schimbe fundamental politica externa.
Astfel, jurnalistul explică, în postarea sa, că ” o conflagratie mondiala, care, mai devreme sau mai tarziu, va prinde in valtoare ei si Romania, poate izbucni oricand si pe cealalta parte a planetei”, iar elementul cheie, posibilul liant sau, dimpotriva, elementul care dezbina si mai mult este institutia prezidentiala.
Redăm mai jos analiza semnată de Sorin Roşca Stănescu:
”Ne aflam fix in mijlocul unei furtuni de mari proportii. In care Romania poate deveni mai puternica. Dar poate fi si data peste cap. Pana la distrugere. Pana la dezmembrare. Vrea Klaus Iohannis sa fie ultimul presedinte al unui stat cat de cat unitar? Vrea el sa isi lege numele de un urias dezastru? Vrea el ca numele sau sa fie inscris pe cea mai neagra pagina a istoriei? Sau, dimpotriva, e decis sa faca in asa fel incat Romania sa iasa in castig dintr-un urias razboi hibrid pe care, pentru moment, nu il controleaza in niciun fel?
Aceasta dilema e valabila pentru noi toti. Pana la ultimul cetatean al Romaniei. Dar ea are o importanta majora atunci cand exista persoane carora romanii le-au incredintat cea mai inalta raspundere. Cum este Klaus Iohannis.
Federatia Rusa a trezit ursul rus, sub Vladimir Putin, din lunga sa hibernare. Sunt cativa ani de cand Rusia a declarat raspicat si oficial ca va face tot ce ii sta in puteri pentru a-si redobandi statutul de mare jucator la nivel mondial. Si a procedat in consecinta. Punand pe jar o intreaga parte a planetei, in epicentrul careia ne aflam. Este falia de rupere intre estul si vestul Europei. Care a mai cutremurat planeta de cateva ori. Razboiul hibrid din Ucraina se poate transforma oricand intr-un razboi fierbinte. Chiar termonuclear. Si la fel se intampla in Marea Neagra. Cu deosebirea ca, acolo, a mai aparut un factor de instabilitate. Turcia. Care se desprinde usor, usor, dar ferm din orbita NATO.
Europa de Vest este in fierbere. Problema nu este daca se va reforma sau nu. Ci cand anume si cum se va reforma. Prinde contur o Europa cu doua viteze. A statelor puternice si a statelor mai putin puternice. Daca va fi asa, atunci comanda va fi monopolizata de Franta, de Germania si de inca trei, patru state. Iar celelalte vor executa. Nu va mai functiona regula consensului. Satutul de colonie al Romaniei va fi batut in cuie. Dupa care, oricand, astfel fragilizati fiind, ar putea veni si disolutia. Aici, exista o singura nadejde. Fostele state de la Visegrad. Si intelegerile care exista intre ele. Ne-am ratat intrarea in randul statelor de la Visegrad atunci cand a avut loc marea mineriada. Dar ratam acelasi lucru si in zilele noastre. Iar statele de la Visegrad pot pune, in interes comun, presiune asupra nucleului Europei. Si pot negocia. Noi nu.
Razboiul din Siria s-a transformat de mult timp intr-un poligon mondial in care statele isi incearca armamentul si se tatoneaza reciproc. Siria este la doi pasi de Romania. Noi stim ca intreaga cheie a situatiei de acolo nu se rezuma exclusiv la un razboi antiterorist impotriva Statului Islamic. Daca lucrurile vor degenera, uriasul exod de populatie nu va ocoli Romania. Iar Romania nu si-a castigat puterea de a se opune presiunii statelor europene, in sensul acceptarii unui numar din ce in ce mai mare de refugiati”, scrie SRS pe blogul personal.
Citiți AICI articolul complet semnat de jurnalistul Sorin Roşca Stănescu