Skip to content
Politică

Scenariul ALIANȚEI USR-Cioloș dezgroapă o veche secure a războiului: Nicușor Dan și Clotilde Armand se OPUN! EXCLUSIV

Flux24

Oficializarea negocierilor dintre Dacian Cioloș și Dan Barna – vizând încheierea unei alianțe MRI-USR, în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European – încinge spiritele în interiorul Uniunii.

Potrivit surselor PSnews.ro, în timp ce deputații Dan Barna și Cristian Ghinea susțin un astfel de mariaj electoral, Nicușor Dan și Clotilde Armand (laolaltă cu figuri din vechea USB) se opun cu vehemență unui astfel de scenariu.

Convulsii interne

În realitate, neînțelegerile dintre cele două facțiuni nu sunt de ieri, de azi, în interiorul USR fiind de notorietate că Dan și Armand îi consideră pe Barna și Ghinea niște ”uzurpatori” care au capturat un proiect politic inițiat și crescut de ei. Divergențele sunt accentuate și de competiția internă pentru desemnarea candidaților la europarlamentare – nu mai puțin de 80 de membri și-au anunțat intenția de a candida, printre care doi deputați (Cristian Ghinea și Cristina Iurișniți), doi consilieri locali (Clotilde Armand, Sectorul 1, și Mihai Deneș, Sectorul 6) și consilierul general de la București, Octavian Berceanu. Aceasta în condițiile în care, dacă va obține un procent de 10-12%, USR ar putea câștiga 3-5 mandate de europarlamentari.

Pro și contra unei alianțe electorale  

USR-iștii nemulțumiți de negocierile vizând o alianță electorală cu Dacian Cioloș și MRI consideră că o astfel de strategie ar fi una pripită, deoarece nu se bazează pe sondaje și analize ample, motiv pentru care partidul ar trebui să-și asume o candidatură independentă, pentru a-și sonda adevărata forță și pentru a beneficia de valul de simpatie de după eșecul lamentabil al referendumului pentru familie. De partea cealaltă a baricadei interne, Dan Barna și Cristian Ghinea susțin că USR și MRI reclamă, în mare, același bazin electoral și că parafarea unei alianțe electorale cu oamenii lui Dacian Cioloș ar maximiza rezultatul de la parlamentare, un proiect comun având șanse să muște adânc din electoratul PNL. Cei doi susțin că o alianță ar putea aduce 9-10 mandate de europarlamentari.

Cioloș exclude o fuziune

Duminică seară, după o rundă de negocieri cu Dan Barna, ex-premierul tehnocrat Dacian Cioloș a anunțat că nu se pune problema unei fuziuni a celor două grupări. „Este exclusă o fuziune cu USR. Nu se pune problema. Sunt două partide care au multe puncte în comun, dar cred că sunt şi complementare din anumite puncte de vedere. Noi avem şi o parte de electorat diferită la care ne adresăm. Partidul nostru pare să aibă priză în mediul rural, pe care vrem să o cultivăm”, a precizat Dacian Cioloș.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *