Skip to content
Puterea Știrilor Video

Scenariul „care nu poate fi ignorat” la alegerile prezidențiale din 2024. Tandemul care „ar avea șanse importante de câștig”

Inquam Photos / Octav Ganea Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat în studioul Puterea Știrilor, politologul Remus Ștefureac, director INSCOP Rsearch, a precizat că nu este exclus ca PNL și PSD, cele două partide aflate în prezent la guvernare, să aibă un candidat comun la alegerile prezidențiale din 2022. „Un tandem PNL-PSD: domnul Nicolae Ciucă să fie candidatul la Cotroceni, iar domnul Marcel Ciolacu să fie premierul. Sau invers. Scenariile pot fi diverse, dar acesta este un scenariu care nu poate fi ignorat și care, evident, ar avea șanse importante”, este de părere politologul.

Remus Ștefureac nu a exclus și o răsturnare de situație în privința pozițiilor pe care le au cele două partide în prezent. Poate să vină o criză economică care riscă să afecteze partidele aflate la guvernare, susține directorul INSCOP Research.

„Gândiți-vă la următorul scenariu în care domnul Ciolacu devine prim-ministru și ipoteza unui candidat comun cu PNL la alegerile prezidențiale din 2024. Un tandem PNL-PSD: domnul Nicolae Ciucă să fie candidatul la Cotroceni, iar domnul Marcel Ciolacu să fie premierul. Sau invers. Scenariile pot fi diverse, dar acesta este un scenariu care nu poate fi ignorat și care, evident, ar avea șanse importante. Dacă adună, procentele celor două partide, bazinele de votanți ale acestora, sigur că vom avea un scor important, dar nu e o garanție de câștig neapărat. Am mai trecut prin scenariul unui candidat susținut de două mari partide și lucrurile nu s-au concretizat conform așteptărilor. În acest caz, dacă ar fi un candidat comun asumat din start, încă din primul tur, lucrurile cred că ar arăta altfel.

Gândiți-vă cât de intense sunt toate momentele de pe scena politică românească, în sensul în care nici nu știm ce se va întâmpla peste două luni. Acum jumătate de an ne imaginam că domnul Nicolae Ciucă va fi președinte PNL și prim-ministru al României? Cred că nu. Ne imaginam că va veni un război care va schimba complet situația? Și în acest context, domnul Ciucă – premier al României, în vremuri de război, a crescut masiv în încrederea populației. Nu ne-am fi imaginat o astfel de situație.

Poate să vină o criză economică care riscă să afecteze partidele aflate la guvernare, dar poate vor avea niște soluții extraordinare pe o anumită zonă și vor câștiga încrederea. Poate în situații de criză oamenii vor dori stabilitate, nu vor dori instabilitate și poate că vor prefera o platformă largă stânga-dreapta care să țină țara într-o stabilitate. Poate, dimpotrivă, vor sancționa drastic la vot partidele care au guvernat țara și vor da guvernarea pe mâna altui partid”, a declarat politologul Remus Ștefureac, la Puterea Știrilor.

Stolojan, despre candidat comun PSD-PNL la prezidențiale: Mă retrag într-o peșteră! Bateți în lemn

Europarlamentarul PNL, Theodor Stolojan, susținea zilele trecute că nu există nicio șansă ca PNL și PSD să meargă cu un candidat comun la alegerile prezidențiale, iar dacă asta se întâmplă, atunci el se va retrage într-o peșteră.

”N-am un lemn să bat, dar aș vrea să bat în lemn. Nu e bine pentru România să vezi un singur candidat PSD-PNL. Nici nu știu ce decizie aș lua eu, personal, dacă aș vedea așa ceva.. Cred că m-aș retrage într-o peșteră până mă obișnuiesc cu ideea”, a declarat Theodor Stolojan, într-un interviu pentru Profit.ro.

Nici liderul PSD nu crede într-un candidat comun PSD-PNL la prezidenţiale

Și preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat recent că nu crede într-un candidat comun PSD-PNL la prezidenţiale. ”Nu cred”, a spus Marcel Ciolacu precizând că la alegerile europarlamentare vor merge separat pentru că reprezintă familii europene diferite şi la locale la fel.

„E foarte greu să cred că pentru funcţia de preşedinte, după ce ai trecut prin trei rânduri de alegeri separat, vom găsi contextul de a avea un candidat comun”, a spus Ciolacu, precizând că dacă era o abordare unitară în toate alegerile poate se ajungea şi la un candidat unic.

„Mai ales când cunosc PSD, nu poate să accepte aşa ceva”, a mai menţionat liderul PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *