Skip to content
Politică

Scenariul șoc cu o zi înainte de turul 2. Expert constituțional explică cum se poate ajunge la anularea alegerilor prezidențiale

În piața politică circulă de câteva zile ideea că turul II al alegerilor prezidențiale vor urma să fie contestate și se va cere chiar anularea acestora. Spre exemplu, vicepreședintele Parlamentului European, Ioan Mircea Pașcu, a lansat ideea într-un editorial pentru dcnews.ro, că cei din ACL și Kaus Iohannis vor încerca să acopere eventuala înfrângere de la urne prin acțiuni de stradă, scopul fiind discreditarea și punerea în discuție a anulării alegerilor.

”Numai la lucruri bune nu ma astept dupa o asemenea declaratie. Eu cred ca actiunea de discreditare a votului din diaspora – acolo unde Basescu a fost intotdeauna bine “organizat” – va continua, iar duminica, in ciuda tuturor masurilor luate, vom asista la aceleasi imagini cu cetateni nemultumiti ca nu pot vota, ca sunt umiliti, etc etc etc. (Aici, la Bruxelles, mi se spune ca unii se si antreneaza, se pare, cum sa filmeze cat mai bine scenele respective)”, preciza europarlamentarul PSD, Ioan Mircea Pașcu, în editorialul respectiv.

O eventuală anulare a alegerilor i-ar putea prelungi șederea la Cotroceni actualului șef al statului, Traian Băsescu.

Într-un interviu acordat jurnaliștilor dcnews.ro, avocatul Lucian Bolcaș, expert în drept constituțional, a explicat în ce condiții ar putea fi contestate alegerile prezidențiale și cum s-ar putea ajunge până la anularea acestora.

Acesta din urmă a explicat în ce condiții ar putea fi contestate alegerile prezidențiale și cum s-ar putea ajunge până la anularea acestora.

Reporter: Cum se pot contesta alegerile și la ce instituție?
Lucian Bolcaș: Contestarea se face la Biroul Electoral Central, înainte de definitivarea rezultatelor, sau după definitivarea rezultatelor de către Biroul Electoral Central, la Curtea Constituțională, care trebuie să valideze aceste rezultate. Contestarea se face până la validarea alegerilor de către Curtea Constituțională.

Reporter: Cine poate contesta alegerile?
Lucian Bolcaș: În primul rând, cei implicați în procesul electoral. Fiind vorba despre un aspect de ordine publică, poate fi contestat de oricine.

Reporter: Cum pot fi anulate alegerile?
Lucian Bolcaș: Anularea alegerilor înseamnă invalidarea tuturor mandatelor care s-au dat, în speță a mandatului de președinte, și obligativitatea desfășurării unor noi alegeri în condiții legale.

Reporter:  În ce temei ar putea fi contestate?
Lucian Bolcaș: Temeiul îl constituie încălcarea unuia din textele de lege care reglementează organizarea alegerilor, în speță legea pentru alegerea președintelui României.

Reporter:  Deci s-ar putea face o contestație pentru îngrădirea dreptului la vot …
Lucian Bolcaș: Sigur că da! Sau pentru falsa numărare a voturilor, pentru orice. Și pentru împiedicarea cetățenilor din străinătate să vină la vot … și pentru asta se poate contesta.

Reporter: CCR are o limită de timp în care să judece eventualele contestații?
Lucian Bolcaș: Nu. Normal, trebuie să dea o decizie până la expirarea mandatului președintelui. Dacă se amână decizia, atunci președintelui îi expiră mandatul, dar își continuă exercitarea atribuțiilor până la depunerea jurământului de către noul președinte. Și jurământul se poate depune numai după validarea alegerilor de către CCR. Dar, atenție! Mulți greșesc și spun că se prelungește mandatul președintelui! Nu se prelungește mandatul, acesta este de cinci ani. Se prelungește perioada de exercitare a atribuțiilor de către președintele în funcție.

4 comentarii la “Scenariul șoc cu o zi înainte de turul 2. Expert constituțional explică cum se poate ajunge la anularea alegerilor prezidențiale

  1. Poti cere orice, dar trebuie sa dovedesti ca votul tau ar influenta rezultatul alegerilor. cand s-a mai anulat vreun proces electoral ca nu au putut vota toti cei din fata sectiei de votare? Hai sa fim seriosi! Dupa teoriile astea nu existau alegeri care NU puteau fi anulate. In 2009 s-au furat evident alegerile si nu au fost anulate….Daca esti atat de civic, atunci tu, asta din diaspora du-te si inregistreaza-te la ambasada sau consulta ca vrei sa votezi ca sa se poata aprecia cati votanti vor fi. Acum au fost probleme NUMAI la TREI sectii de votare. Si in 2009 au fost cozi la unele sectii din strainatate si nu au facut atata scandal, dar atunci era Boc premier si nu Ponta. La ambasada Frantei era si atunci coada, ploua si lumea statea cu umbrele in strada si nu am auzit proteste ca acum. Ponta a gresit ca nu a dat filmulete cu cozile de atunci sa le inchida gura.

  2. o adevarata radiografie reala a omului si politicianului antonescu ,o stea ivita prea tarziu si stinsa prea devreme,sau proverbul romanesc”fiecare pasare pe limba ei piere” a pierit dar a lasat in urma lui o urma neagra si pentru el dar mai alespt.pnl

  3. SA SE TERMINE CU HOTIILE IN TARA ASTA. 70% AU HOTARIT LA REFERENDUM SA PLECE HOARDA LUI BASESCU CU EL IN FRUNTE . CRED CA NU MAI AU TUPEU SA FURE SI LA ALEGERILE ASTEA. CCR SA-SI MAI VADA SI DE ATRIBUTIILE EI SI SA NU SE MAI BAGE IN POLITICA , EI AU DISTRUS DESTINUL MILIOANELOR DE ROMANI CIND AU DECIS CA REFERENDUMUL NU ESTE VALID , EI I-AS TRIMITE LA SAPAT SANTURI PE ZEGREAN & COMPANY CCR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *