Skip to content
Alegeri Politică

Scenariul exploziv al unui sociolog: PSD-ALDE ar putea avea un candidat comun INDEPENDENT la prezidențiale!

fn24.ro

România mai are puțin și va intra în febra alegerilor. Scena politică românească a anului 2019 va fi marcată de alegerile europarlamentare, cât și cele prezidențiale. Privitor de alegerile prezidențiale există în continuare dilema dacă PSD-ALDE vor avea sau nu un candidat comun în cursa către Cotroceni.

În acest context, redacția PSNews.ro a luat legătura miercuri cu sociologul Mircea Kivu. Concret, întrebat care ar fi varianta celor de la PSD-ALDE care să aibă cele mai mari șanse în fața lui Klaus Iohannis, analistul politic a evidențiat că inclusiv Liviu Dragnea ar putea fi candidat la prezidențiale dacă își rezolvă problemele cu justiția. Mai mult, politologul a invocat și varianta candidaturii lui Tăriceanu din partea PSD-ALDE.

„Sunt mai multe variante. Pe de-o parte chiar Dragnea ar putea fi un candiat, mai ales dacă își rezolvă într-un fel sau altul dosarul de la DNA, inclusiv o grațiere care să îi anuleze condamnarea. Dacă rezolvă dosarul poate fi un candidat puternic. Mai există varianta unui candidat comun cu ALDE, adică Tăriceanu, a precizat sociologul.

Totodată, chestionat cine stă mai bine din punct de vedere electoral dintre Dragnea și Tăriceanu, Mircea Kivu a clarificat că cel de-al doilea menționat, dar foarte important este dacă va fi până la urmă candidatul ALDE sau al PSD-ALDE, întrucât momentan în sondaje apare în postura de candidat al ALDE și nu al coaliției.

Mai mult, sociologul a venit cu un scenariu de impact conform căruia este posibil ca PSD-ALDE să ajungă la varianta unui candidat comun care nu face parte din cele două formațiuni politice.

„În momentul de față, Tăriceanu stă mai bine. Are mai multe șanse, dar depinde facă va fi susținut de PSD pentru că în momentul de față social-democrații nu au anunțat că îl vor susține. În sondaje apare ca fiind susținut numai de ALDE. Situația s-ar schimba dacă Tăriceanu ar fi candidat comun PSD-ALDE. 

A treia variantă ar fi ca PSD-ALDE să găsească un candidat comun pseudoindependent, a adăugat analistul politic.

De altfel, întrebat dacă s-a mai schimbat contextul politic față de 2014 când la alegerile prezidențiale a fost un vot masiv anti-PSD, Mircea Kivu a evidențiat că și acum va fi un vot împotriva social-democraților, iar pe cale de consecință se fundamentează varianta unui candidat comun al PSD-ALDE, independent de cele două partide, pentru ca votul anti-PSD să nu fie atât de puternic. 

„Și acum ar fi un vot anti-PSD. Tocmai de aceea am menționat și variantele cu candidat care nu vine din partea PSD. Un candidat care nu vine din cele două partide ar fi soluția PSD-ALDE pentru ca votul anti-PSD să nu fie atât de puternic, a conchis Mircea Kivu în exclusivitate pentru PSNews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *