Skip to content
Politică

Scenariul lui Cristoiu: gestul lui Ponta prin care a evitat trădarea UNPR

Jurnalistul Ion Cristoiu explică, într-un editorial postat pe blogul personal, gestul politic prin care premierul Victor Ponta i-a arătat ghearele Președintelui României, Klaus Iohannis, dar și prin care a evitat o potențială trădare a celor din UNPR.

Potrivit ziaristului, faptul că PSD a boicotat votul pentru numirea lui Eduard Hellvig este gestul prin care Ponta și-a arătat colții la Klaus Iohannis. De asemenea, potrivit lui Cristoiu, șeful PSD a precizat că susține propunerea lui Iohannis ca Hellvig să preia conducerea SRI doar ca să nu creeze disensiuni în coaliția de guvernare. UNPR a fost partidul care și-a anunțat imediat susținerea pentru Hellvig, iar Ponta ar fi fost astfel obligat să anunțe același lucru, altfel i-ar fi acordat lui Gabriel Oprea oportunitatea de a trece de partea PNL, consideră Ion Cristoiu. Faptul că Ponta a anunțat că susține propunerea lui Iohannis pentru șefia PNL a fost gestul prin care șeful PSD a evitat potențiala rupere actualei majorități parlamentare.

”Plenul Parlamentului a amînat pentru săptămîna viitoare votarea propunerii lui Klaus Iohannis pentru directorul SRI în persoana lui Eduard Hellvig.
La o conferinţă de presă pe picior, Victor Ponta a anunţat că PSD va vota propunerea.
Cu toate acestea, Victor Ponta a ținut să-l ironizeze pe Klaus Iohannis, pentru că s-a orientat către un politician din partidul său, spre deosebire de Traian Băsescu, care a optat pentru o persoană din partidul adversar:
Victor Ponta: Am anunţat foarte clar şi colegii noştri din comisia de specialitate au votat în acest sens şi anunţ şi acum: vom vota pentru numirea făcută de preşedintele Iohannis la conducerea SRI, dorind însă, în acelaşi timp, să avem o discuţie publică şi în Parlament, şi între forţele politice şi în opinia publică, despre renunţarea la ipocrizie. Anul trecut, tot anul am auzit: “Să nu ia PSD toată puterea”. Şi era corect acest discurs. Motiv pentru care am spus: dacă ajungeam preşedinte, era dl Tăriceanu prim ministru… Acum însă nu mai e valabil. Acum toate numirile se fac de la PNL, ceea ce nu cred că este în regulă. Cred că un echilibru trebuie păstrat. Repet, fiind vorba de persoana dlui Hellvig, cu care am lucrat foarte bine în momente importante şi dificile, în USL, îl vom vota. Însă ca principiu, trebuie să discutăm dacă, într-adevăr, toate instituţiile importante din România trebuie să fie conduse doar de persoane care aparţin aceleiaşi forţe politice.
Reporter: Deci aveţi de gând să discutaţi cu preşedintele Iohannis referitor la numirea pentru un şef la SIE din partea social-democraţilor?
Victor Ponta: Nu cred că va numi de la social-democraţi. Să nu ne facem iluzii. Aşa a făcut dictatorul Băsescu, a numit de la opoziţie. Acum, când e democraţie, nu se va numi de la opoziţie. Dar să discutăm şi să păstrăm un echilibru cred că este soluţia cea mai bună.

Deși a promis PSD a promis că va vota propunerea lui Klaus Iohannis, neîntrunirea plenului de miercuri s-a vrut un gest polemic față de decizia lui Klaus Iohannis. Dat fiind că UNPR s-a grăbit să accepte propunerea fără a se consulta cu aliatul PSD, Victor Ponta n-a mai putut să-l respingă pe Eduard Hellvig fără riscul de dezvălui fisuri în Coaliție și, din cîte mai știm și noi, fără riscul de a-i da lui Gabriel Oprea fericitul pretext de a trece de partea PNL invocînd interesul național.

Boicotarea de miercuri, dar mai ales răspunsul lui Victor Ponta ne dezvăluie, că pisicoșenia de pînă acum a premierului a fost o comedie.
Pisicuțul Victor Ponta a ținut să-i arate lui Klaus Iohannis că are gheare. Avertizînd că PSD e gata de confruntarea pe care o va presupune tentativă de formare a unei noi majorități.”, a explicat Ion Cristoiu pe blogul personal.

1 comentariu la “Scenariul lui Cristoiu: gestul lui Ponta prin care a evitat trădarea UNPR

  1. Pai, pozitia principiala a lui Victor Ponta mi se pare a fi foarte corecta. Atitudinea…..basista a PDL+PNL pare a-l influenta si pe Iohannis care cauta sa raspunda actiunilor zilnice lacrimogene si penibile ale cuplului hazliu Gorghiu-Blaga…..

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *