Skip to content
Politică

Scenariul unei colaborări PNL-PMP după alegeri, tot mai vehiculată

În an electoral, se prefigurează din ce în ce mai multe mişcări pe scena politică. În ultimele zile, s-a vehiculat des ideea unei colaborări, după alegerile locale, între Mişcarea Populară condusă de fostul preşedinte al României Traian Băsescu şi Partidul Naţional Liberal, practic formaţiunea rezultată din vechiul PNL şi vechiul PDL-ul care l-a ajutat pe Traian Băsescu să câştige cele două mandate la preşedinţia României.

Potrivit unor surse citate de b1.ro, în plan local deja se vorbeşte despre o colaborare PNL-PMP după alegerile locale, la nivelul Consiliilor Judeţene şi a consiliilor locale.

De altfel, în teritoriu, vechii democrat-liberali încă mai funcţionează pe structurile formate pe vremea lui Traian Băsescu.

Fostul preşedinte al României a negat însă, la începutul anului, că ar vrea o astfel de alianţă.

”În momentul în care aș fi în această situație, de a negocia cu unul dintre cele două partide, nu o voi face. Probabil îmi voi considera misiunea încheiată și mă voi retrage. Gândiți-vă: PNL și PSD au fost cele două partide care au făcut două suspendări anticonstituționale, în 2007 și 2012 pentru un singur lucru. Pentru că nu aveau acces să controleze justiția”, a susținut Băsescu la acea vreme.

Pe de altă parte, în tabăra liberală, declaraţiile privind posibile alianţe au fost contradictorii. Iniţail, întrebată dacă ia în calcul o alianţă electorală cu ALDE, UNPR, PMP la alegerile locale sau parlamentare, Alina Gorghiu nu a exclus o asemenea colaborare.

”Luăm în calcul un singur lucru: să avem cei mai buni candidați. Partidele menţionate precum și altele, de nivelul lor, nu ne sunt nici adversare, nici partenere. Adversarul nostru politic este și va fi PSD, iar parteneri vom avea orice om politic care va dori să privească înainte, nu în trecut. Cred că va avea loc un proces de cristalizare a scenei politice, într-un sistem bipartid, cu două mari forțe politice, una de dreapta și una de stânga”, a susținut aceasta.

La doar două zile după aceste afirmaţii, copreşedintele liberal a revenit asupra declaraţiilor şi a precizat că PNL este „incompatibil” cu Traian Băsescu, în condițiile în care fostul președinte crede doar „în propria persoană”.

La rândul lui, Traian Băsescu a stabilit şi o ţintă pentru alegeri: ”ca prioritate politică dacă vreți, adică acel 10-12 la sută la alegerile locale pentru Mișcarea Populară pe votul consiliilor, nu pe vot la primari, și 15-20 pentru legislative”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *