Skip to content
Politică

Schengen, un vis frumos pentru România? Ministrul de Externe atenționează asupra unei probleme îngrijorătoare

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat, miercuri seară, că aderarea României la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv important, acesta punctând nevoia de consolidare a frontierelor Uniunii Europene şi arătând că aderarea României ar contribui la aceasta.

„Admiterea României în Schengen rămâne pentru noi un obiectiv important. (…) Am convingerea fermă că (…) tot mai mult lumea realizează că ceea ce este important nu este să construim noi bariere între statele membre ale UE, ci să securizăm, să consolidăm frontiera externă a UE”, a spus Comănescu, la Realitatea TV.

Ministrul de Externe susţine că, pe fondul discuţiilor privind fenomenul migraţiei, se conturează o nevoie de a consolida frontierele Uniunii Europene.

„Eu personal văd o oportunitate adiţională în faptul că, pe fondul dezbaterilor asupra fenomenului migraţiei, (…) acum tot mai mult lumea conştientizează nevoia de un efort prioritar pe consolidarea frontierelor externe, de atacare a rădăcinilor acestui fenomen al migraţiei. (…) România este apreciată pentru modul în care şi-a consolidat propria frontieră şi sunt convins că o aderare a României la Schengen se va constitui şi într-o contribuţie la consolidarea spaţiului Schengen”, a mai spus Lazăr Comănescu.

Şeful diplomaţiei a arătat, totodată, că spaţiul Schengen este un element fundamental al construcţiei europene.

„Schengen ca atare ţine de unul din elementele fundamentale ale construcţiei europene, care înseamnă libertatea de mişcare. (…) Sunt absolut convins că, în ciuda acestor manifestări populiste, (…) lumea va constata că nu se poate, dacă vrem o construcţie europeană în continuare consolidată, să renunţăm la această reuşită extraordinară care înseamnă spaţiul Schengen”, a conchis ministrul de Externe, citat de Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *