Skip to content
Economie

Schimb comercial de energie electrică între România şi R. Moldova, ratificat printr-un contract

facebook transelectrica

Contractul care va permite alocarea de capacitate pentru schimburile comerciale de energie electrică pe linia de interconexiune între România şi Republica Moldova a fost semnat joi iar primele tranzacţii de energie electrică între cele două ţări sunt estimate pentru luna octombrie a acestui an.

Prin colaborarea susţinută a celor doi Operatori de Transport şi de Sistem în vederea unui acord comun care se va concretiza prin alocarea de capacitate de interconexiune, va exista un flux dinamic al tranzacţiilor de energie electrică între participanţii la piaţa de energie din România şi cei din Republica Moldova”, se menţionează într-un comunicat al Transelectrica.

Conform sursei citate, schimburile comerciale de energie electrică cu Republica Moldova vor începe imediat după finalizarea întregului proces care implică armonizarea detaliilor tehnice şi aspectelor comerciale, scrie agerpres.ro.

Realizarea cu succes a procesului de comercializare a energiei electrice pe interconexiunea între România şi Republica Moldova reprezintă un angajament de susţinere între cei doi Operatori de Transport şi de Sistem şi, de asemenea, contribuie la dezvoltarea şi buna funcţionare a pieţei de energie la nivel european„, se mai precizează în comunicat.

În 16 martie 2022 s-a realizat sincronizarea cu succes a sistemelor electroenergetice din Ucraina şi Republica Moldova cu sistemul electroenergetic european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *