Schimbare de ultim moment. Guvernul se răzgândește în cazul tichetelor de masă 

tichete-de-masa
Sursă foto: sodexo.ro

După ce ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat decizia Gvernului de a permite acordarea tichetelor de masă și sub formă de bani, acum Executivul, în urma unei întâlniri între premierul Ciolacu și ministrul Boloș, a stabilit că tichetele vor fi acordate doar în forma actuală, fără opțiunea de numerar.

Comisioanele percepute însă de firmele care emit și gestionează tichetele vor fi reduse, o condiție solicitată anterior de premierul Ciolacu.

”Bonurile de masă vor rămâne pe tichete, este eliminată opțiunea de numerar, dar, săptâmâna viitoare, Guvernul va limita, prin ordonanță de urgență, comisioanele operatorilor”, au precizat, pentru Profit.ro, surse oficiale.

”Am lăsat la latitudinea angajatorului să decidă dacă va da banii pe tichet, cum spunem noi, sau îi va da în numerar, îi va plăti oamenilor în numerar. Aceasta este decizia angajatorului, la felul cum va da oamenilor indemnziația de hrană”, a declarat săptămâna trecută ministrul Boloș.

Recent, premierul Ciolacu a confirmat informația că Guvernul ia în calcul acordarea tichetelor de masă sub formă de bani începând de anul viitor, susținând că măsura este necesară din cauza comisionelor mari percepute de firmele care emit cardurile pentru aceste tichete.

”Este o propunere, pentru că companiile care emit acest tichete au ajuns, totuși, la un comision destul mare din punctul meu de vedere – 3% la emitere, 3% la colectare – după informațiile pe care le am eu. Dacă nu înțelegem că nu putem să avem profit excepțional și poate încadrat și cu 1% (impozit – n.red.), și cu 2 angajați… Eu astfel de șmecherii nu le mai accept și atunci voi lăsa alternativa”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat dacă tichetele de masă ar putea fi acordate și sub formă de bani.

Ulterior, surse oficiale din Guvern arătau că dacă atât la emitere, cât și la colectare, comisioanele ar fi reduse la circa 1% fiecare, Executivul ar putea renunța la ideea permiterii ca tichetele de masă să fie acordate sub formă de bani, la opțiunea angajatorului. ”În plus, o altă condiție este ca firmele care emit cardurile să nu mai păstreze sumele care nu sunt folosite de pe tichetele de masă și să le returneze celor care dau efectiv tichetele. Acum aceste sume devin profitul firmelor care emit cardurile cu tichete de masă”, arată guvernanții.

Acum, surse guvernamentale arată că, în urma unor discuții de ultim moment cu privire la proiectul de lege pe care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament, s-a stabilit că tichetele vor fi acordate în continuare sub forma actuală. Firmele care gestionează acest sisteme de tichete, așa cum a cerut Marcel Ciolacu, vor trebui să accepte reducerea comisioanelor menționate.

”Bonurile de masă vor rămâne pe tichete, este eliminată opțiunea de numerar, dar, săptâmâna viitoare, Guvernul va limita, prin ordonanță de urgență, comisioanele operatorilor”, au precizat, pentru Profit.ro, sursele citate.

Valoarea tichetelor de masă a fost majorată, începând cu 1 august 2023, la 35 de lei, iar începând cu 1 ianuarie 2024 va urca la 40 de lei, conform unei ordonanțe de urgență aprobate, în acest sens, de către Guvern.

 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: