Skip to content
Politică

Schimbare istorică în Cuba: se pregătește dezghețul

ebay.com

O schimbare istorică este programată pentru ziua de joi în Cuba: se pregătește dezghețul în țara central-americană.

Raul Castro, aflat la conducerea Cubei de 12 ani, urmează să-i predea joi ştafeta succesorului său. Şi, pentru prima oară de decenii încoace, preşedintele nu va mai purta uniforma verde măslinie şi nici nu va mai conduce Partidul Comunist Cubanez, informează Adevărul.ro.

Adunarea Naţională cubaneză s-a întrunit miercuri, cu o zi mai devreme decât era prevăzut, pentru a demara procedura în vederea desemnării următorului preşedinte al Cubei, deschizând astfel calea unei tranziţii istorice după şase decenii de dictatură a familiei Castro.

Sesiunea parlamentară urmează să se desfăşoare timp de două zile, prima fiind consacrată instalării celor 605 deputaţi aleşi la legislativele din martie. Şedinţa se va încheia joi, prin alegerea, din rândul deputaţilor, a celor 31 de membri ai Consiliului de Stat şi, simultan, a preşedintelui acestui organ executiv suprem – care-i va succede lui Raul Castro. Stabilită de mai multe luni, această dată de 19 aprilie corespunde celei de-a 57-a aniversări a victoriei din Golful Porcilor în faţa trupelor anticastriste susţinute de Washington, în 1961.

Totuși, nu este aşteptată nicio surpriză în privinţa noului preşedinte. Deputaţii ar urma să-l aleagă în această funcţie pe numărul doi al guvernului – Miguel Diaz-Canel, în vârstă de 57 de ani, un civil care nu a cunosut revoluţia castristă din 1959. Totuşi, Raul Castro, care are acum 86 de ani, nu va renunţa la toate funcţiile sale. El va rămâne secretar general al puternicului Partid Comunist Cubanez până în 2021, pentru a ţine situaţia sub control în contextul numeroaselor provocări presupuse de perioada de tranziţie.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *