Skip to content
Politică

Schimbare istorică pe scena politică din Republica Moldova. Victorie de etapă pentru pro-occidentali

O schimbare istorică a avut loc pe scena politică din Republica Moldova, constituind o victorie de etapă pentru partidele pro-occidentale.

Acordul de constituire a unei noi alianțe de guvernare în Republica Moldova – Alianța pentru Integrare Europeană (AIE) 3 – a fost parafat în noaptea de marți spre miercuri de către liderii celor trei formațiuni proeuropene – Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat din Moldova (PDM) și Partidul Liberal (PL) – după mai multe runde de negocieri, scrie Agerpres, citând presa din ţara vecină.

Acordul urmează să fie semnat miercuri de către toți deputații celor trei formațiuni.

Preşedintele PLDM, Vladimir Filat, a declarat că s-a convenit asupra tuturor punctelor discutate pe parcursul negocierilor.

„Este un acord politic bun, echilibrat, care urmează să asigure o majoritate stabilă pentru Republica Moldova și care urmează să învestească în timpul cel mai apropiat (noul) guvern”, a spus Filat.

Fostul premier a adăugat că, la negocieri, s-a convenit asupra repartizării principalelor funcții în stat. Astfel, fotoliul de prim-ministru îi va reveni partidului său, cea de președinte al parlamentului — democraților, în timp ce funcția de președinte al republicii „va fi identificată și votată într-o manieră consensuală, conform poziției Partidului Liberal”.

La rândul său, președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a afirmat că „AIE, care părea că e moartă, a început să se miște și a devenit AIE 3. Este un semnal bun și pentru cetățeni, și pentru partenerii externi, și pentru noi, întrucât trebuie să ducem la bun sfârșit ceea ce ne-am asumat împreună în 2009 (când a venit la putere AIE 1 – n.r.)”.

Liderul democraților, Marian Lupu, a consemnat încheierea negocierilor.

„Am consemnat finalizarea negocierilor prin parafarea Acordului de constituire a AIE 3. Ceea ce ne așteaptă este desemnarea guvernului. Pe parcursul zilei de miercuri, ne vom întâlni și vom discuta asupra componenței nominale a cabinetului de miniștri, după care vom îl consulta pe șeful statului. Pot să dau asigurări că guvernul va fi învestit într-un termen scurt, după cum ne-am propus inițial”, a punctat fostul preşedinte interimar al Repubicii Moldova.

Şefii celor trei partide proeuropene de la Chișinău au mai spus că au convenit asupra unui referendum de modificare a Constituției, pentru ca președintele ţării să poată fi ales cu o majoritate simplă de voturi. Astfel, cetățenii moldoveni ar putea fi chemați la un referendum constituțional să schimbe modalitatea de alegere a șefului statului.

PLDM, PDM și PL (care dețin 55 de mandate din totalul de 101 ale Parlamentului) au convenit de principiu asupra creării unei majorități parlamentare, în urma demisiei prezentate la 16 iunie de cabinetul condus de Chiril Gaburici, care a fost susținut de alianța minoritară PLDM-PD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *