Skip to content
Politică

Schimbare MAJORĂ în educație: ultima manevră a lui Liviu Pop cu bacalaureatul

europafm.ro

Ministrul Educației Liviu Pop a declarat, în cadrul unui interviu acordat Agerpres, că există o discuție privind introducerea unei noi sesiuni de bacalaureat care ar trebui organizată „undeva în decembrie, poate februarie„. Cu toate acestea, Pop mai spune că „deocamdată este o chestiune de discuții” și că nu se va schimba nimic pentru cei care urmează să dea bacalaureatul anul viitor.

Este o discuție de a introduce o nouă sesiune de bacalaureat și eu cred că este necesară. Cât de utilă este sesiunea din august, deja știm. Am văzut în ultimii zece ani de zile câți absolvenți s-au prezentat în august și câți au luat examenul de bacalaureat. Și anul acesta am avut un număr mare de persoane care s-au înscris și totuși prezența a fost foarte, foarte mică. Din punctul meu de vedere, cred că un examen de bacalaureat, o altă sesiune ar trebui organizată undeva în decembrie, poate februarie fiind vacanța de iarnă„, a spus Pop, opinând că legea permite organizarea unei a treia sesiuni de bacalaureat, potrivit Agerpres.ro

Ministrul vorbește și despre bugetul alocat educației pentru anul viitor, salariile cadrelor didactice, proiectul privind introducerea manualului unic, dar și despre motivele pentru care numele său ar fi figurat pe lista de remanieri.

Demnitarul s-a referit și la proiectele pentru formarea profesorilor, programele școlare și greutatea ghiozdanelor.

Referitor la afirmația conform căreia bugetul alocat educației pentru anul 2018 va fi mult mai mare decât cele din ultimii ani, Pop a răspuns spre ce anume vor fi îndreptați banii.

În proiecția pe care Guvernul României o face vizavi de bugetul anului 2018, la capitolul Educație vom avea un buget mai mare decât în ultimii ani în special pe salarii, infrastructură școlară și tot ceea ce prin programe europene vom implementa la nivelul unităților școlare începând cu cel mai mare proiect de formare a cadrelor didactice, continuând cu digitalizarea completă a unui județ, iar pe infrastructura școlară, cele aproape 2500 de unități școlare care vor intra în reabilitare sau unele dintre ele construcții noi, vor contribui din plin la creșterea procesului de educație”, a spus Liviu Pop.

În plus, ministrul Educației dă detalii despre cel mai mare program de formare, despre care a menționat anterior.

Având în vedere că am rescris toate programele școlare pentru învățământul primar și gimnazial, este absolut necesară și formarea cadrelor didactice, fapt pentru care avem un proiect european aprobat. 55.000 de cadre didactice vor intra în formare. Dintre acestea, 15.000 din învățământul primar și 40.000 din învățământul gimnazial. În așa fel încât (…) s-a închis cercul: programe noi, cadre didactice formate pe aceste programe noi, evident infrastructura școlară, mijloacele și materialele necesare unei noi perspective educaționale. Este un proiect pe patru ani. Vom avea aproape 2.000 de formatori, experți străini, inclusiv din Finlanda — pentru că știm că acolo este un model de bună practică a învățământului. Un proiect de care sistemul de învățământ are mare nevoie. Evident, și pentru învățământul liceal va fi nevoie de un proiect, dar nu acum. De ce? Pentru că anul acesta noi finalizăm planurile-cadru pentru învățământul liceal, urmând ca anul viitor să finalizăm programele pentru învățământul liceal și să continuăm, începând cu 2020, noua reformă școlară. Am început-o în 2012 cu clasa pregătitoare, am rescris planurile-cadru și așa avem 7-8 ani de zile rescris tot curriculumul național care este învechit și uneori depășit pe foarte multe componente.”, a mai adăugat Liviu Pop.

Mai mult, Liviu Pop a vorbit și despre remanieri, respectiv despre faptul că numele său a fost printre numele vehiculate.

Nu știu cine mă propune pe lista de remanieri sau pe anumite liste. Nu m-am născut ministru și nu sunt pe persoană fizică în Guvernul României. De aceea nu am ținut niciodată la această funcție. Țin însă foarte mult la programul de guvernare. Am contribuit la acest program de guvernare pe zona de educație, am scris, am muncit alături de colegii mei zile și nopți. Am avut sprijinul președintelui partidului, al colegilor din partid vizavi de măsurile curajoase din programul de guvernare. Știu însă că cel mai mare deranj pe care l-am făcut este cel legat de auxiliare. Știu că baronii manualelor, evazioniștii — nu cei care sunt de bună-credință, sunt edituri de bună-credință și nu vreau să-i pun la pachet — au fost foarte deranjați. Cât au reușit ei să impună în mass-media, în opinia publică, ideea de remaniere e problema lor. Eu le-am spus-o voalat că rezist pe acest subiect și insist să nu-și irosească energia aici. Dacă și-ar duce energia asta negativă, ar schimba-o un pic pozitivă să creeze alternative educaționale fiscalizate, verificate de Ministerul Educației, ar fi mult mai bine pentru sistemul de educație, iar vestea bună este că și dacă Liviu Pop pleacă de aici programul de guvernare continuă și atunci stau puțin mai relaxat. Dacă mâine nu mai sunt ministru, nu am nicio problemă. Sunt convins că acel ministru care va veni după mine va face și mai bine ceea ce am făcut eu, dar cu siguranță am dus în cele patru-cinci luni de mandat, cât am stat aici, am dus programul de guvernare la îndeplinire și asta cred că o face fiecare coleg de-al nostru din Guvern. Nu am emoții din punctul acesta de vedere și toate deciziile pe care le-am luat știu că au adus un plusvaloare sistemului de învățământ și asta e foarte important. Elevii din România, profesorii au de câștigat din măsurile pe care le-am luat, indiferent cât de multe valuri au încercat să facă unii în sistem. Linia pe care am pus sistemul de educație, în baza unui program de guvernare — dacă cineva ia programul de guvernare și se uită, îl lecturează, va vedea că nu am luat nicio măsură împotriva programului de guvernare. Sunt pliate pe programul de guvernare și efectiv efectele se vor vedea în timp — unele într-un timp foarte scurt, altele într-un timp mai lung ”, a conchis Liviu Pop.

Interviul complet poate fi urmărit AICI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *