Skip to content
Politică

Schimbarea la față a DNA: cine este noul procuror-şef adjunct al instituției

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât delegarea procurorului Mădălina Scarlat, de la DNA central, în funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Funcţia era vacantă din 19 martie, când Marius Iacob a demisionat ca urmare a sancţiunii disciplinare aplicate de ÎCCJ.

Mădălina Scarlat a fost delegată pe o perioadă de şase luni, începând cu data de 8 aprilie 2019. Anterior, procurorul a fost delegat în funcţia de şef al Secţiei judiciare penale din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, funcţie pe care o va părăsi tot pe 8 aprilie. În 2017, Scarlat a încercat să plece de la DNA, însă cererea i-a fost respinsă de Secţia pentru procurori a CSM. Procurorul menţionase nu mai puţin de 9 unităţi de parchet la care ar fi fost dispusă să activeze.

Delegarea dispusă de Secţia pentru procurori a CSM a fost posibilă ca urmare a modificării OUG 7/2019, act normativ care interzicea delegările în funcţiile în care numirea este făcută de preşedinte.

Tot în şedinţa de luni, 1 aprilie, Secţia pentru procurori a CSM a hotărât delegarea în funcţia de procuror-şef al Serviciului de reprezentare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie I din cadrul Secţiei judiciare penale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a lui Marius Cătălin Vartic. Anterior, funcţia a fost ocupată de Carmen Simona Ricu, aceasta demisionând ca urmare a sancţionării disciplinare, în acelaşi dosar cu Marius Iacob. Marius Vartic a fost şef al Departamentului pentru Lupta Antifraudă, fiind numit în această funcţie de premierul Dacian Cioloş.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a întors luni, 18 martie, decizia Secţiei pentru procurori a CSM şi a în cazul acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Marius Iacob, şi îm potrivia procurorului Simona Ricu. Iacob era acuzat de IJ că a delegat un procuror şef serviciu, respectiv pe Carmen Simona Ricu, să reprezinte DNA într-un proces care avea ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendată din DNA. Atât Marius Iacob, cât şi Simona Ricu au fost sacţionaţi cu „avertisment”.

În dosarul în care s-a pronunţat ÎCCJ, Iacob este acuzat de Inspecţia Judiciară că a încălcat mai multe dispoziţii prin delegarea dispusă. Concret, este vorba despre încălcarea de către Iacob a Ordinului Procurorului General privitor la participarea procurorului în cauzele civile. În perioada în care Iacob a delegat-o pe Ricu să reprezinte DNA în instanţă, Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA de la acel moment, se afla în concediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *