Skip to content
Politică

Schimbarea la față a Guvernului: NUME-SURPRIZĂ, propunerea PSD pentru Ministerul Afacerilor Europene EXCLUSIV SURSE

gov.ro
" "

PSnew.ro vă prezintă în cele ce urmează cea mai recentă mutare a guvernului condus de Viorica Dăncilă.

Concret: surse guvernamentale au dezvăluit pentru PSnews.ro că formațiunea politică condusă de Liviu Dragnea îl va propune pe secretarul de stat în MAE George Ciamba pentru funcția de ministru al Afacerilor Europene.

" "

Ciamba este cunoscut ca fiind un apropiat al liderului PSD, Liviu Dragnea. Astfel, protejatul lui Liviu Dragnea din Ministerul Afacerilor Externe, secretarul de stat George Ciamba, a fost avansat ilegal în gradele diplomatice. Adică fără a se respecta Statutul Corpului Diplomatic al României, precizează jurnaliștii de la Romanialibera.ro. Protecția lui Dragnea nu e întâmplătoare: Ciamba a transferat-o la cabinetul său, pe post de consilier, pe Ioana Gheorghiaș, fiica lui Mugurel Gheorghiaș, unul dintre acționarii companiei TelDrum.

George Ciamba ar fi fost avansat ilegal de două ori 

Înainte ca PSD să câștige alegerile parlamentare din decembrie 2016, ambasadorul George Ciamba s-a apucat să lucreze la programul de guvernare al partidului. Pentru realizarea documentului, a cerut sprijin de la direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Nu degeaba: liderul PSD, Liviu Dragnea, îi promisese șefia Ministerului Afacerilor Externe. Ciamba, însă, a ajuns doar secretar de stat cu atribuții sporite, iar fotoliul de ministru i-a revenit lui Teodor Meleșcanu, de la ALDE.

Ceea ce este, cumva, firesc: tutorele diplomatic al lui George Ciamba a fost chiar actualul ministru al Afacerilor de Externe, Teodor Meleșcanu. La începutul carierei de diplomat, Ciamba a fost avansat ilegal de două ori înainte de termenul legal de același ministru Teodor Meleșcanu, care a mai condus Ministerul de Externe în perioada 1992-1996.

George Ciamba a absolvit Facultatea de Inginerie Electronică București în anul 1989. Un an mai târziu, imediat după Revoluția din ’89, a fost încadrat ca atașat la Direcția de Protocol a Ministerului Afacerilor Externe. După ce și-a făcut „stagiatura” la Protocol timp de un an, a fost transferat la Direcția Controlului Armamentelor și Dezarmare.

În 1992, a fost transferat din nou. De data aceasta, la Direcția America de Nord și încadrat pe postul de referent. Tot-odată, Ministerul de Externe l-a trimis pe Ciamba la studii în Statele Unite ale Americii, unde a făcut un curs de Relații Internaționale și Diplomație la Institutul Hoover al Universității Stanford. Reîntors în țară, Ciamba a continuat să lucreze ca referent pe spațiul SUA – pentru Agenția Internațională pentru Energie Atomică – și pentru problematica neproliferării. În 1993, Ciamba s-a înscris la un master pe Relații Internaționale, la Universitatea București.

Odată cu terminarea studiilor, în 1994, Ciamba a fost promovat în gradul diplomatic de secretar III. În 1995, ministrul de Externe de atunci, Teodor Meleșcanu, l-a numit pe Ciamba în funcția de șef al Cancelariei Ministerului Afacerilor Externe. Odată cu aceas-tă numire, Ciamba a fost promovat în gradul diplomatic de secretar II. Ordinul de avansare a fost semnat tot de ministrul Meleșcanu.

În perioada 1990-2003, avansările în gradele diplomatice se făceau în baza Hotărârii de Guvern nr. 1070 din 6 octombrie 1990, care aproba Statutul Corpului Diplomatic și Consular al României. Acest cadru legislativ reglementează, la articolul 8, „stagiile minime care sunt necesare pentru avansarea de la un grad la altul”. Conform acestui articol, George Ciamba putea fi avansat de la gradul de secretar III la gradul de secretar II abia după patru ani.

Din funcția de șef al Cancelariei MAE, ministrul Meleșcanu l-a mutat pe Ciamba în funcția de director adjunct al Direcției America de Nord. Se întâmpla în anul 1996. Tot atunci, Ciamba a fost promovat în gradul diplomatic de secretar I. Și de această dată s-a încălcat Statutul Diplomaților. Conform legii, stagiul minim pentru avansarea de la gradul de secretar II la gradul de secretar I se putea face după trei ani. În cazul avansării “la excepțional”, stagiul minim se reducea la un an și jumătate. Adică George Ciamba putea să primească gradul de secretar I de abia în toamna anului 1997. Nu în 1996.

După avansarea în gradul diplomatic de secretar I, George Ciamba a fost numit în funcția de director al Direcției America de Nord, membru al Comitetului de Acțiune România-SUA al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, președinte al task force-ului pentru Parteneriatul Strategic Guvernamental România–SUA.

George Ciamba a deținut funcția de director al Direcției America de Nord până în 1999. În 1998 a fost avansat, “la excepțional”, de la gradul de secretar I la gradul de consilier. Decizia de avansare în gradul diplomatic a fost semnată de ministrul din acea perioadă, Andrei Pleșu.

După ce și-a terminat mandatul de director, președintele Emil Constantinescu l-a numit pe Ciamba în funcția de ambasador al României în Turcia. În anul 2003, Ciamba revenit în țară. Atunci, premierul Adrian Năstase l-a numit secretar de stat pentru Afaceri Globale în Ministerul Afacerilor Externe.

Ulterior, în anul 2005, președintele Traian Băsescu l-a numit ambasador al României în Republica Elenă. A rezistat la post timp de șapte ani, deși mandatul unui ambasador este, cutumiar, de patru ani.

Imediat după ce a fost numit în funcția de secretar de stat în MAE, George Ciamba a transferat-o la cabinetul său, pe postul de consilier, pe Ioana Gheorghiaș, fiica lui Mugurel Gheorghiaș, zis Melcu’, prieten cu Liviu Dragnea.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *