De la 1 septembrie 2025, doar anumite categorii de persoane vor mai beneficia de asigurare medicală fără plata contribuției la sănătate (CASS).
Începând cu 1 septembrie 2025, coasigurații, adică soții, soțiile sau părinții fără venituri, asigurați printr-un membru de familie, nu vor mai fi acoperiți de sistemul public de sănătate fără să plătească. Pentru a beneficia în continuare de servicii medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), aceste persoane vor trebui să se asigure individual, depunând Declarația unică (formularul D212) privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.
Conform CNAS, contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice asigurate, pentru fiecare persoană aflată în întreținere, se determină prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul, reprezentând valoarea a 6 salarii de bază minime brute pe țară, în vigoare la 1 ianuarie a anului în care se face opțiunea. Calitatea de asigurat va fi valabilă timp de 12 luni de la data depunerii declarației.
Plata contribuției va putea fi făcută în două tranșe: 25% la momentul depunerii declarației și restul de 75% până la 25 mai a anului următor.
Cine va fi în continuare scutit de CASS
Deși Guvernul a eliminat mai multe scutiri, anumite categorii de persoane vor rămâne în continuare exceptate de la plata contribuției la sănătate:
- Bolnavii de cancer vor beneficia în continuare de scutirea integrală de la plata CASS pe toată durata tratamentului și monitorizării, în cadrul programelor naționale derulate de CNAS, în condiţiile Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului, cu toate modificările ulterioare.
- Persoanele incluse în programele naționale de sănătate ale Ministerului Sănătății: Printre acestea se numără pacienții cu afecțiuni oncologice, diabet sau boli cardiovasculare. Ei vor beneficia de servicii medicale și conexe (medicamente, materiale sanitare, dispozitive) până la vindecarea bolii, fără plata contribuției.
- Persoanele cu handicap nu vor plăti CASS nici după 1 septembrie 2025.
CASS va fi reținută din mai multe tipuri de indemnizații
Începând cu luna august 2025, CASS în cotă de 10% va fi reținută la sursă din mai multe tipuri de venituri, astfel:
- Indemnizația lunară pentru părinții aflați în concediu de creștere a copilului;
- Indemnizațiile pentru concediul de acomodare în cadrul procedurii de adopție;
- Indemnizațiile de șomaj sau alte drepturi de protecție socială din bugetul asigurărilor pentru șomaj;
- Venitul minim de incluziune;
- Ajutoarele pentru incluziune și pentru familiile cu copii (potrivit Legii nr. 196/2016);
- Drepturile acordate persoanelor persecutate politic, deportaților, veteranilor și revoluționarilor.
În plus, personalul monahal al cultelor recunoscute, aflat în evidența Secretariatului de Stat pentru Culte, nu va mai fi asigurat fără plata contribuției.
Pensionarii cu venituri mari vor plăti contribuție
Pensionarii care au pensii mai mari de 3.000 de lei vor fi obligați să plătească o contribuție de 10% din suma care depășește acest prag. Măsura va intra în vigoare din august 2025 și se va aplica temporar, până la 1 ianuarie 2028.
Concediile medicale, indemnizații diferențiate
Se schimbă și modul în care se calculează indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, în funcție de durata concediului medical. Potrivit proiectului de lege privind măsurile fiscal-bugetare:
- Pentru concedii de până la 7 zile, se aplică un procent de 55% asupra bazei de calcul;
- Pentru concedii de 8-14 zile, procentul este de 65%;
- Pentru concedii de peste 15 zile, procentul crește la 75%;
- Pentru bolile cardiovasculare, indemnizația va fi calculată cu un procent fix de 75%.
Noile măsuri fac parte dintr-un pachet legislativ propus de Guvern pentru reformarea sistemului de asigurări sociale și eficientizarea bugetului.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News