Skip to content
Politică

Schimbări majore în viețile politicienilor de azi, care mai ieri erau…

Fiecare om pășește în viața pe un anumit drum, însă, uneori, lucrurile nu rămân ca la început, la fel și carierele. Acest aspect îl putem sesiza și în cazul unor mari politicieni de azi, pe care, până mai ieri, îi regăseam în postura de mari sportivi ai României.

Astfel marii sportivi ai României nu renunță la competiție nici după ce se retrag din activitate. Dacă nu mai pot face față rigorilor competiționale din zonele sportive în care au activat, aceștia se orientează către alte domenii. Unii aleg afacerile, impresariatul sau, cei mai curajoși, aleg politica.

Bazându-se pe notorietatea lor, foștii sportivi speră ca acest lucru să fie de ajuns pentru a performa și în domeniul politicii. Deși, până în acest moment, nu a existat niciun nume de sportiv care să fi făcut „performanță” în politică, există însă mulți reprezentanți ai acestui domeniu prin Parlament, Guvern, autorități locale.

1. Gabriela Szabo. Fosta mare campioană de la atletism a ales să se implice în mod activ în politică după retragerea din activitatea sportivă. Aceasta a fost desemnată, în 1999, cea mai bună atletă a lumii și cea mai bună sportivă a Europei, stabilind în 1998 recordul mondial la 2.000 m și la 5.000 m, în 1999, la Dortmund.

După terminarea activității competiționale, la 9 ani distanță, Gabriela Szabo este numită ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul condus de Victor Ponta. Tot în 2014, după ce ea ajuns în Executiv, Gabriela Szabo a vrut să fie și deputat în Parlamentul României, însă nu a reușit la alegerile parțiale desfășurate în Ilfov să își adjudece locul în legislativ.

2. Ilie Năstase. Fostul număr 1 mondial din tenis a cochetat cu viața politică încă din anii 90. De-a lungul carierei sale, Ilie Năstase a reușit să câștige 57 de titluri la simplu, printre care se numără și US Open în 1972, respectiv Roland Garros în 1973. La dublu a câștigat turneele de la Wimbledon în 1973, Roland Garros în 1970 și US Open în 1975. A câștigat de asemenea de patru ori Turneul Campionilor în anii 1971, 1972, 1973 și 1975.

Ilie Năstase, în prezent senator din partea Partidului Conservator, a intrat în politică încă din 1995, înscriindu- se în PDSR, precursorul PSD. În 1996 acesta a candidat la Primăria Capitalei, fiind însă învins, după care s-a retras până în Mai 2014 în tenis, unde a fost președinte al Federației Române. Acesta a ajuns în Parlament după ce a candidat la alegerile parlamentare parțiale care au avut loc în Mai 2014, pe colegiul rămas liber după demisia lui Dan Voiculescu.

3. Cătălin Moroșanu supranumit „Moartea din Carpaţi”. Cătălin Moroşanu a debutat în K1 în anul 2007, fiind câştigător al mai multor competiţii naţionale şi internaţionale. Acesta s-a făcut remarcat prin stilul său dezinvolt și prin exprimarea sa „colorată”. Moroșanu este o prezență constantă în show-urile de televiziune.

În iunie 2012 a fost ales consilier judeţean, pe listele PDL Iaşi. De la acel moment, cariera lui Moroșanu a avut un trend ascendent. În octombrie 2013 luptătorul de K1 a fost desemnat şeful organizaţiei de tineret a filialei judeţene a PDL Iaşi, sportivul afirmând că politica i-a intrat în sânge.

4. Rică Răducanu. Celebru pentru stilul său glumeț, fostul portar al Rapidului și al naționalei României a făcut și el pasul către politică, însă de curând. Rică Răducanu este unul dintre cei mai mari portari din istoria fotbalului românesc. A cucerit de trei ori Cupa României cu Rapid şi Steaua. A fost decorat, în 2008, de preşedintele Traian Băsescu cu „Meritul Sportiv” Clasa III, alături de Cornel Dinu şi Mircea Lucescu, reprezentanţi ai generaţiei care a participat la Campionatul Mondial din Mexic din 1970.

În 2015, Rică Răducanu a făcut pasul spre politică, semnând adeziunea la UNPR, fiind cel mai de marcă transfer al oamenilor lui Gabriel Oprea. Fostul portar a spus, după ce a devenit om politic, că îl deranjează ce e acum, „toată ziua cu arestări… Eu cred că ţara e mai saracă din cauză că banii ăştia sunt undeva băgaţi. Şi pensionarii…nu avem ce să luăm, dacă nu au de unde să dea. Sunt niște chestii adevărate care nu ar trebui să se întâmple”.

5. Anghel Iordănescu. Unul dintre cei mai cunoscuți oameni de fotbal din România, Anghel Iordănescu a avut o experiență destul de redusă ca timp în politică. De numele lui Iordănescu se leagă reuşita calificărilor echipei naţionale la Cupa Mondială din 1994 şi 1998, dar şi la Campionatul European din 1996. Datorită celor trei calificări succesive la turneele finale, Iordănescu a fost desemnat antrenorul de fotbal al secolului XX în România.

La ediţia din Statele Unite ale Americii, Iordănescu a condus echipa naţională până în sferturile de finală ale competiţiei, aceasta reprezentând cea mai importantă performanţă din istoria primei reprezentative.

În cariera de antrenor, Iordănescu a pregătit pe Steaua (1986-1990 şi 1992-1993), alături de care a ajuns până în semifinalele Cupei Campionilor Europeni (1988) şi în finala din 1989, Anorthosis Famagusta (1990-1992), echipa naţională a României (1993-1998 şi 2002-2004), reprezentativa Greciei (1998-1999), Al Hilal (1999-2000), Rapid (2000), Al Ain (2001-2002 şi 2006) şi Al Ittihad (2004-2006).

Ca jucător, Iordănescu are 64 de selecţii la echipa naţională, pentru care a înscris de 26 de ori. El a evoluat pe postul de atacant pentru formaţiile Steaua şi OFI Creta.

După despărțirea de gruparea Al Ain din 2006, Iordănescu se retrage din fotbal pentru o perioadă de 6 ani. Acesta se înscrie în PSD, iar în perioada 2008 – 2012 este ales senator. În 2009 face parte din grupul care l-a urmat pe Gabriel Oprea și care au format UNPR. De asemenea, în 2012 s-a înscris în cursa pentru Primăria Capitalei, pe care a pierdut-o însă în fața lui Sorin Oprescu.

În 2013 Anghel Iordănescu revine în fotbal ca director tehnic al FRF, pentru ca în 2014 în toamnă să revină la conducerea echipe naționale a României.

6. Ruxandra Dragomir. Fosta jucătoare de tenis a cucerit, între anii 1990 și 2001, 9 turnee de tenis la simplu. La data de 15 august 1997 Ruxandra Dragomir ocupă locul 15 pe lista celor mai buni jucători de tenis din lume. În luna februarie anul 2009 a fost aleasă ca președinta Clubului Național de Tenis din România.

Aceasta a făcut pasul spre politică aderând la Partidul Mișcarea Populară, condus de către prietena sa, Elena Udrea. În 2014, Ruxandra Dragomir a candidat pentru un post de senator în Sectorul 4 al Capitalei pe locul lăsat vacant de Dan Voiculescu. Contracandidatul ei a fost Ilie Năstase, iar presa titra: „Meci de tenis pentru Senat”.

Dragomir a ajuns să fie membru de bază în PMP, ea fiind aleasă drept președintă a femeilor din partid.

7. Corina Ungureanu. Fostă componentă a echipei de gimnastică artistică a României care a câștigat de două ori titlul mondial și a fost campioana europeană la sol în 1998, Corina Ungurea a devenit antrenoare. În iunie 2011, Corina Ungureanu alege politica, înscriindu-se în Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR). La 7 noiembrie 2011, a fost aleasă președintele departamentului de tineret și sport a UNPR Prahova.

În 2014, aceasta a candidat ca independent la alegerile europarlamentare. Aceasta spunea că „parcursul ca independent” a fost „o lecție că lucrurile se fac doar într-o echipă puternică”. La scurt timp după acest scrutin, Corina Ungureanu se înscrie în PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *