Schimbări majore pe piaţa RCA. Asigurări obligatorii pentru trotinete? 

trotineta/ Inquam Photos / Octav Ganea
trotineta/ Inquam Photos / Octav Ganea

Piața RCA se pregătește de o schimbare majoră. Ministerul Finanțelor are pregătit un proiect pentru modificarea asigurării obligatorii de răspundere auto, inițiat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Lovită în ultimii ani de falimente răsunătoare, piața RCA se pregătește de o schimbare majoră și, din păcate, nu într-un sens bun pentru șoferi.

Ministerul Finanțelor are pregătit un proiect pentru modificarea asigurării obligatorii de răspundere auto pentru prejudicii aduse terților prin accidente de vehicule, acesta având ca inițiator Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Acesta va ajunge în cel mai scurt timp pe masa Guvernului Ciolacu. Rămâne de văzut însă dacă va fi aprobat, deoarece conține foarte multe prevederi controversate, care vor amplifica haosul din piața asigurărilor, scrie antena3.ro.

Una dintre cele mai radicale schimbări pregătite privește relația asigurător-persoană prejudiciată-service auto, care va pune șoferii într-o poziție lipsită de apărare.

Pe de altă parte, se va majora puternic baza de plătitori de RCA prin includerea tuturor vehiculelor autopropulsate care se deplasează cu o viteză maximă mai mare de 25 km/h. Vizate sunt, în special, trotinetele și bicicletele electrice, în condițiile în care accidentele s-au înmulțit semnificativ în ultima perioadă.

Mai mult decât atât, este posibil să apară polițele de asigurare cu valabilitate scurtă. În prezent, șoferii își pot încheia polițe de asigurare cu o valabilitate de 1 – 12 luni, cu multiplu de o lună. În noua legislație însă este specificat doar faptul că polițele de asigurare pot fi eliberate pe o perioadă de maximum 12 luni, fără să fie specificate alte lucruri, ceea ce ar însemna că este posibil să apară polițele de asigurare pe stil englezesc, cu valabilitate de câteva zile sau chiar câteva ore.

Totodată, potrivit noului proiect, despăgubirile în cazul daunelor morale pentru accidente soldate cu decese vor fi plafonate.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: