Schimbări majore pentru toți șoferii, în Parlament. Cele mai mari modificări din istoria legii RCA

sofer
freepick

După ce Senatul a aprobat o serie de modificări importante ale regulilor RCA, comisiile de specialitate din Camera Deputaților analizează introducerea altor schimbări, cu impact chiar mai mare. Grupul PSD a propus deja o serie de amendamente care se concentrează mai ales pe schimbarea radicală a regulilor în ceea ce privește plata despăgubirilor. Despre aceste modificări, inspirate cel mai probabil din legislația altor țări UE, cum ar fi Polonia, Economica.net scria încă din martie 2023.

Deputații PSD propun ca reparația mașinilor lovite de șoferi asigurați RCA să se facă  doar în service-uri cu care asigurătorul șoferului vinovat are o convenție de colaborare sau, dacă totuși păgubitul optează pentru altă unitate reparatoare, reparația să se facă doar cu acordul prealabil al asigurătorului. Este doar unul dintre amendamentele aduse de social democrați legii 132/2017 a RCA, discutată acum în comisiile Camerei Deputaților, după ce trecuse deja cu alte modificări de Senat.

Cea mai importantă schimbare votată deja de senatori este aceea că plata daunei nu se mai poate face anticipat direct către păgubit (așa numitul sistem regie proprie) decât pentru pagube mai mici de 400 de euro, ceea ce înseamnă practic reducerea aproape de zero a plății în avans, în condițiile în care dauna medie pe RCA depășește 1.800 de euro. Despre limitarea plăților în avans, Economica a relatat în premieră și în exclusivitate.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: