Schimbări majore privind hărțuirea la locul de muncă. Președintele Iohannis a promulgat legea

Preşedintele Klaus Iohannis ca promulgat, joi, legea pentru ratificarea Convenţiei 190/2019 privind eliminarea violenţei şi a hărţuirii în lumea muncii.

Pe 16 noiembrie 2023, Guvernul a aprobat proiectul de lege prin care România aderă la convenţia OIM 190/2019 privind eliminarea violenţei şi a hărţuirii la muncă. Scopul actului normativ este prevenirea şi eliminarea violenţei şi a hărţuirii la locul de muncă.

Conceptul de „violenţă şi hărţuire” acoperă, printre altele, abuzul fizic, abuzul verbal, hărţuirea şi mobbingul, hărţuirea sexuală, ameninţările şi urmărirea sau supravegherea.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a transmis, într-un comunicat de presă, după ce Executivul a aprobat acest proiect de lege pe 16 noiembrie 2023, că ratificarea convenţiei OIM aduce mai multă claritate în legislaţia naţională.

Unele dintre fapte devin infracţiuni prin raportarea la legislaţia penală, civilă sau contravenţională, după caz.

Actul normativ extinde noţiunea de „loc de muncă” astfel încât sunt considerate acte de hărţuire şi cele care sunt produse în delegaţii, team-building-uri, orice spaţii publice sau private care au legătură cu locul de muncă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: