Schimbările climatice duc la furtuni mai violente. Ce arată un studiu

schimbări climatice
Sursă foto: Freepik

Schimbările climatice provoacă modificări ale regimului precipitaţiilor în întreaga lume, au constatat oamenii de ştiinţă într-un studiu publicat vineri. Ele pot intensifica taifunurile şi alte furtuni tropicale, relatează Reuters.

Taiwan, Filipine şi apoi China au fost lovite săptămâna aceasta de cel mai puternic taifun din acest an, şcolile, companiile comerciale şi pieţele financiare fiind închise din cauza intensităţii vântului, de până la 227 km/h, mai transmite Reuters, preluat de Agerpres. Pe coasta de est a Chinei, sute de mii de persoane au fost evacuate înainte ca taifunul să atingă zona de uscat, joi.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, furtunile tropicale mai intense fac parte dintr-un fenomen mai extins, de extreme meteorologice determinate de creşterea temperaturilor.

Cercetătorii, conduşi de Zhang Wenxia de la Academia de Ştiinţe din China, au studiat date meteorologice istorice şi au constatat că aproximativ 75% din suprafaţa terestră a înregistrat o creştere a „variabilităţii precipitaţiilor” sau oscilaţii mai mari între vremea umedă şi cea secetoasă.

Încălzirea temperaturilor a sporit capacitatea atmosferei de a reţine umiditatea, ceea ce cauzează fluctuaţii mai mari ale precipitaţiilor, au afirmat oamenii de ştiinţă într-un articol publicat în revista Science.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: