Schimbul de deţinuţi se adaugă moştenirii lui Biden în materie de politică externă, dar criticii văd riscuri

sursa: Inquam

Cel mai mare schimb de prizonieri dintre Rusia şi Occident din ultimele decenii l-ar putea ajuta pe preşedintele american Joe Biden să îşi consolideze moştenirea în materie de politică externă în ultimele sale luni de mandat şi să stimuleze candidatura la Casa Albă a vicepreşedintei Kamala Harris, dar, dintr-un alt punct de vedere, îl expune atacurilor din partea adversarilor republicani, relatează Reuters.

Din punctul de vedere al Washingtonului, schimbul de deţinuţi a avut un cost semnificativ: eliberarea unor ruşi condamnaţi pentru infracţiuni grave în schimbul americanilor pe care SUA îi consideră deţinuţi pe nedrept, un compromis despre care unii experţi spun că ar putea încuraja luarea de ostatici de către inamicii SUA. Această preocupare l-a expus rapid pe Biden atacurilor din partea adversarilor republicani.

Deşi bilanţul lui Biden pe scena mondială va fi probabil definit în mare măsură de conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu, schimbul complicat de deţinuţi de joi între mai multe ţări şi Moscova a reprezentat o realizare de politică externă extrem de necesară pe fondul tensiunilor globale crescute. A fost cu atât mai dificil să se ajungă la acest acord istoric pe fundalul războiului din Ucraina, în care SUA înarmează Kievul împotriva invaziei ruseşti, iar relaţiile dintre Moscova şi Washington au ajuns la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: