Skip to content
Puterea Știrilor Video

Schimbul Transporturi-Fonduri Europene între PSD și PNL la rotativă nu mai e atât de sigur. Social-democrații îl laudă pe Boloș: „Un ministru care a perfomat”

colaj ps news (sursa foto: Facebook)

Invitat la emisiunea ”Puterea Știrilor”, purtătorul de cuvânt PSD, Radu Oprea, a refuzat să comenteze informația pe surse potrivit căreia social-democrații ar insista să păstreze Ministerul Transporturilor și după rotativa guvernamentală, când ar trebui să-l cedeze liberalilor și să primească la schimb Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, însă a ținut să sublinieze că atât Sorin Grindeanu la Transporturi, cât și Marcel Boloș la Fonduri Europene „au performat”. De altfel, Radu Oprea a menționat că „poate fi corectă” și o discuție privind păstrarea în funcții a miniștrilor care au performat, dar numai cu acordul tuturor partidelor din coaliție.

”Nu o să mă găsiți partener în astfel de supoziții, nu am să intru în această discuție. La Ministerul Transporturilor s-au întâmplat niște lucruri, pentru prima dată în istoria noastră am semnat toate contractele și au și început lucrările pentru autostrada care trece Carpații. Era un ”blestem” în România, nu? Așa vorbeam în societate, că este un lucru imposibil, că e un ”blestem” asupra țării, că nu se va întâmpla niciodată, uitați că s-a întâmplat.

Toate contractele sunt demarate, toate contractele sunt semnate și au și început lucrări. La fel despre autostrada Moldovei, „niciodată nu se va putea realiza acest lucru” – auzeam cu câțiva ani în urmă. Nu ne lasă nu știu cine, conspirații, și așa mai departe, când este absolut imposibil să dezvoltăm Moldova. Ba da! Trebuie să dezvoltăm Moldova, și uitați că astăzi toate contractele sunt semnate, au și demarat lucrările pe autostrada Moldovei. Cum a fost posibil acest lucru? Foarte simplu, s-a umblat la legislație. Și ministrul Sorin Grindeanu și-a asumat niște lucruri, faptul că anumite proceduri care durau imens de mult, toate contestațiile în instanță care durau ani de zile, a reușit să scurteze aceste termene, deci înseamnă că este un ministru care a performat în Ministerul Transporturilor.

Putem da exemple de miniștrii care performează din toate partidele politice, nu numai  din Partidul Social Democrat. Sunt lucruri foarte bune pe care, spre exemplu, Marcel Boloș le face la Ministerul Fondurilor Europene și eu cred că de aici, de la acest dialog care a existat, această apreciere a performanțelor unor miniștri, indiferent de partidul din care fac parte. A plecat această discuție că, uite, se pregătește ceva, dar eu cred că e corect ca în societate să apreciem și valoarea. Noi avem un apetit pentru a critica, o apetență pe subiectul acesta și e bine. Critica face bine în societate, mai ales celor care sunt în poziție de decidenți, îți folosește să auzi că lucrurile pot să se întâmple și mai bine, dar totuși avem și performanțe și e bine să vorbim și de povestea de succes din România, să nu cădem în depresie”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea.

Pe de altă parte, social-democratul a precizat că discuția pentru păstrarea unor portofolii și după rotativa guvernamentală „poate fi corectă”.

În același timp, cred că discuția care s-a născut în societate în acest moment, dacă acolo unde există performanță trebuie să schimbi doar pentru că ai agreat că vei schimba la un moment dat, este o discuție care poate fi corectă la un moment dat. Însă dacă se va întâmpla ceva, cu certitudine va fi agreat în coaliție de către membrii coaliției, de către conducerile celor trei partide și nu se va întâmpla, sub nici o formă, prin discuțiile pe care le vedem pe diverse tonuri în mass-media”, a adăugat Radu Oprea.

Rotativa guvernamentală: ce implică sistemul stabilit de PNL și PSD

Rotativa guvernamentală stabilită de PNL, PSD și UDMR ar urma să aibă loc pe 25 mai 2023, acesta fiind momentul când actualul premier al României, Nicolae Ciucă, îi va ceda fotoliul de la Palatul Victoria șefului PSD, Marcel Ciolacu. Potrivit protocolului, rotativa din mai, prin care liderul PSD ar urma să îi ia locul lui Nicolae Ciucă la vârful Guvernului, vizează și schimbarea ministerelor importante: PSD, care are Finanțele, ar urma să preia de la liberali Justiția, iar PNL ar lua Transporturile de la social-democrați, care vor primi în schimb Ministerul Fondurilor Europene și Secretariatul General al Guvernului.

Surse politice, atât din PNL, cât și din PSD, exclud la această oră o abatere de la planul inițial stabilit de cele trei partide. „ Nu avem de ce să renegociem protocolul agreat în momentul în care s-a format coaliția, asta e clar. Ce vor alții și ce au de demonstrat sau vor să demonstreze, asta e altă discuție. Noi nu renegociem nimic”, au precizat surse liberale pentru PS News.

De cealaltă parte, social-democrații exclud la această oră posibilitatea ca generalul Nicolae Ciucă să rămână în fruntea Guvernului și după rotativa guvernamentală.

„Noi chiar nu știm de unde a apărut acum discuția asta acum pe renegociere. Marcel Ciolacu vine premier, asta a fost discuția. Nu ne gândim să îl păstrăm pe Ciucă la Palatul Victoria. Asta e o prostie inventată”, au precizat surse social-democrate pentru PS News.

Ce implică sistemul de rotație PNL-PSD și cum ar putea arăta Guvernul

Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentru România”, semnat de liderii PSD, PNL și UDMR în noiembrie 2021, la constituirea actualei coaliții de guvernare, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Documentul prevede și condițiile în care va funcționa sistemul de rotație între PNL și PSD – la schimbarea premierului, vor fi înlocuiți și următorii reprezentanți în guvern:

– Vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de un vicepremier din partea PNL;

– Ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;

– Ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;

– Coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei prim-ministrului.

Astfel, dacă termenii inițiali ai înțelegerii PSD-PNL vor fi respectați, Nicolae Ciucă îi va lăsa locul lui Marcel Ciolacu pentru postul de premier. Liderul PSD s-a pronunțat în repetate rânduri pentru evitarea pe viitor a situației în care premierul nu este și liderul partidului din care face parte întrucât acest lucru riscă să genereze conflicte între conducerea de partid și Palatul Victoria. „Categoric că nu voi refuza funcția de prim-ministru la rotație. În acest moment există această decizie, când am mers la Cotroceni, ca eu să merg pentru funcția de prim-ministru”, spunea Marcel Ciolacu în noiembrie 2022, la o emisiune B1 TV.

În ceea ce privește domeniul justiției, PSD are deja câteva nume care ar putea să ocupe fotoliul pe care Cătălin Predoiu îl va lăsa liber: senatorul Robert Cazanciuc, care a mai ocupat această funcție în perioada aprilie 2013 – noiembrie 2015, Simona-Maya Teodoroiu, care a fost judecător al Curții Constituționale până în 2019, iar din 2020 este deputat PSD, sau Laura Vicol – care deține în momentul de față președinția Comisiei juridice din Camera Deputaților.

La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, PSD ar putea să îl propună pe prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, care ar urma să piardă portofoliul Transporturilor în favoarea unui liberal.

Funcția de vicepremier lăsată vacantă de PSD ar urma să fie ocupată de un liberal – în cărți pentru această poziție ar putea fi chiar actualul premier Nicolae Ciucă.

Liberalii trebuie să găsească și un titular la Transporturi. O variantă ar fi Alin Nica, vicepreședinte PNL pe domeniul Infrastructură de Transport, însă doar dacă Nica ar fi dispus să renunțe la președinția CJ Timiș, variantă puțin probabilă. Un alt nume cu care liberalii ar putea veni la Ministerul Transporturilor este Toma Petcu, fost ministru al Energiei în guvernul Grindeanu și actual șef al Comisiei de transporturi din Senat.

PNL ar urma să preia și Ministerul de Finanțe. Posibile numiri: deputatul Bogdan Huțucă sau Lucian Heiuș, actualul președinte al ANAF.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *