Scholz, Macron şi Tusk se întâlnesc de urgenţă la Berlin pentru a-şi rezolva divergenţele în legătură cu Ucraina

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Preşedintele francez Emmanuel Macron se va deplasa vineri la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz, în încercarea de a reduce tensiunile dintre ei legate de Ucraina, care au ieşit la iveală în ultimele săptămâni, au declarat pentru POLITICO oficiali germani şi francezi de rang înalt. Lor li se va alătura mai târziu în cursul zilei premierul polonez Donald Tusk, potrivit unui oficial german, marcând astfel prima reuniune de când Tusk a redevenit prim-ministru al Poloniei, în decembrie, a „Triunghiului de la Weimar”, un format de dialog între cele trei ţări creat în 1991.

Întâlnirea a fost aranjată în grabă, scrie Reuters. Donald Tusk a confirmat reuniunea trilaterală marţi seară, într-un interviu pentru canalul de ştiri TVP Info, acordat după ce s-a întâlnit la Washington cu preşedintele Joe Biden.

„Am vorbit cu preşedintele despre cum să ne mobilizăm partenerii din Europa”, a declarat Tusk. „Un summit al Triunghiului de la Weimar a fost convocat de urgenţă pentru vineri”, a spus el.

Scholz şi Macron vor vorbi mai întâi unul cu celălalt înainte de a li se alătura Tusk, a declarat o sursă guvernamentală germană. Întâlnirea are loc după tensiuni între liderii francez şi german pe teme precum politica ucraineană, stârnite cel mai recent de faptul că Macron nu a exclus desfăşurarea de trupe terestre în Ucraina. De la formarea noului guvern polonez, la sfârşitul anului trecut, a avut loc o singură întâlnire la nivel de miniştri de externe a Triunghiului de la Weimar, dar toate cele trei ţări şi-au exprimat dorinţa de a intensifica relaţiile.

FRICŢIUNI FRANCO-GERMANE

Liderii intenţionează ca întâlnirea să fie o demonstraţie de unitate după o perioadă tensionată în care fricţiunile franco-germane privind Ucraina au degenerat într-o adversitate deschisă, scrie POLITICO.

Tensiunile – de lungă durată – au început să dea în clocot la sfârşitul lunii februarie, când Macron a refuzat să excludă trimiterea de trupe occidentale pentru a lupta în Ucraina, promiţând să facă „tot ceea ce este necesar pentru a se asigura că Rusia nu poate câştiga acest război”.

Un Schol mai precaut a ripostat, excluzând trimiterea de trupe terestre din partea ţărilor europene.

Citeste mai mukt AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: