Scholz şi Zelenski semnează un acord de securitate ”istoric”. Germania acordă Ucrainei un ajutor militar suplimentar

Sursă foto: Facebook/ Ukraine.ua

Cancelarul german Olaf Scholz a semnat vineri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită la Berlin, un acord de securitate catalogat drept ”istoric” de către cancelar, care a dat asigurări cu privire la hotărârea sa de a susţine Ucraina ”atât timp cât este necesar” împotriva agresorului rus, şi care prevede un ajutor militar suplimentar german – imediat – în valoare de 1,1 miliarde de euro, relatează AFP.

”La doi de la începutul acestui război îngrozitor, transmitem azi (vineri) un mesaj foarte clar preşedintelui rus (Vladimir Putin): nu ne vom slăbi susţinerea Ucrainei”, a avertizat cancelarul german într-o conferinţă de presă comună cu Volodimir Zelenski.

O ilustrare a acestui angajament, documentul semnat prevede un ajutor militar suplimentar şi imediat în sumă de 1,1 miliarde de euro.

Berlinul este prima etapă a unui turneu euorpean al preşedintleui ucrainean, pe care-l întreprinde cu scopul de a cere o creştere a susţinerii militare a Ucrainei, aflată în mare dificultate împotriva Rusiei.

Ziua de vineri a fost marcată de anunţul morţii opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Volodimir Zelenski a subliniat că este necesar ca Vladimir Putin ”să dea socoteală pentru crimele sale”.

Preşedintele ucrainean a sosit vineri seara la Paris, pentru a semna un acord de acelaşi tip cu preşedintele francez Emmanuel Macron,

”Eforturile de azi în favoarea Ucrainei nu sunt nimic în comparaţie cu cele pe care ar trebui să le facem împotriva unei Rusii care s-ar simţi victorioasă”, a subliniat ministrul francez de Externe Stéphane Séjourné într-un editorial publicat vineri în cotidianul francez Le Monde.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL